Haber Merkezi - Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı İsrail’e başlattığı “Aksa Tufanı” operasyonuyla savaşa dönüşen İsrail-Hamas çatışmaları 15. gününe girdi. Gazze Sağlık Bakanlığı, şimdiye kadar bin 524’ü çocuk 4 bin 385 kişinin yaşamını yitirdiğini, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurdu. Saldırılarda bin 400 de İsrailli hayatını kaybetti.

İsrail'siz barış zirvesi

Mısır’ın başkenti Kahire’de de Barış Zirvesi düzenlenecek. DW Türkçe’nin haberine göre Mısır’ın daveti üzerine bugün düzenlenecek “Barış Zirvesi” olarak adlandırılan toplantıya ev sahibi Mısır’ın Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi’nin yanı sıra BM Genel Sekreteri António Guterres, Filistin Özerk Yönetim Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün Kralı 2. Abdullah, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Tamim bin Hamad El Sani, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Almanya, İngiltere ve Fransa Dışişleri Bakanları ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’nın katılması bekleniyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kahire’de düzenlenecek Barış Zirvesi’ne katılmayacaklarını açıkladı. Sözcü, İsrail’in davet edilmediğini ve toplantıya da katılmayacağını söyledi.

kahire barış zirvesi

Refah Sınır Kapısı bugün açıldı

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği, “Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısının saat 10.00’da açılacağı bilgisini aldık” açıklamasını yapmıştı. Sabah saat 10.00 sularında sınır kapısının açılması ile yardım tırları Gazze'ye hareket etti. Bölgeden aktarılan bilgiye göre, İsrail güçleri kapıdan 20 kamyonun geçişine izin verdi. 3 bin tonun üzerinde yardım malzemesi taşıyan 200’den fazla kamyon, Refah kapısının yakınında günlerdir konumlanmış durumda.

refah sınır kapısı2

Mısır'ın El-Ariş kentindeki insani yardım tırları, İsrail saldırıları altındaki Gazze'nin Refah sınır kapısına yakın bölgede kente giriş için izin verilmesini bekliyor (AA)

İsrail'den 'hastaneyi boşaltın' çağrısı

471 kişinin öldüğü hastane katliamı hafızalardaki yerini korurken, İsraildün akşam saatlerinde bu kez Gazze’deki Kudüs Hastanesi’nin derhal boşaltılmasını istedi. Hasta yönetimi, hastaları sevk etmenin zorluğundan ötürü hastaneyi tahliye etmeyi reddetti. Filistin tarafı ise yeni bir katliamın önüne geçmek için dünyaya acil müdahale çağrısında bulundu.

20 hastane için daha boşaltma çağrısı

İsrail devlet televizyonu KAN'ın İsrailli güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki 20 hastaneyi boşaltılması için uyardığı, bunlardan 6’sının boşaltıldığı ifade edildi.

Hastanelerden 4’ünün bu uyarıyı reddederek boşaltmama kararı aldığı, geri kalanların ise boşaltma aşamasında olduğu aktarıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kuruluşlar, İsrail'in iki haftadır uyguladığı bombardıman ve devam eden abluka nedeniyle Gazze Şeridi'nde yaşanan insani kriz korusunda uyarılarda bulunuyor.

Son 24 saatte 352 Filistinli öldü

İsrail'in son 24 saatte Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 352 Filistinlinin hayatını kaybettiğini aktaran Gazze'deki Hamas'a bağlı hükümetinin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, Gazze Şeridi'nin ihtiyaç duyduğu yardım malzemelerinin girişinin sağlanması için Refah Sınır Kapısı'nın sürekli açık kalması çağrısında bulundu.

Gazze'de felaket büyüyor! Bir kefende 4 ceset ve toplu mezarlar Gazze'de felaket büyüyor! Bir kefende 4 ceset ve toplu mezarlar

Hizbullah'a karşı ikinci cephe endişesi

İsrailli Binbaşı David Baruch, Hizbullah’ın İsrail’e karşı ikinci bir cephe açmasından ciddi endişe duyduklarını söyledi. 

"Hizbullah’ın İsrail’e karşı ikinci bir cephe açmasından çok endişeliyiz" diyen İsrailli komutan, bunun olmaması için “ellerinden geleni yaptıklarını” savundu.

Hizbullah ile savaşmak istemediklerini dile getiren Baruch, şunları söyledi:

"Hizbullah ise bizim dikkatimizi güneydeki Gazze sınırından başka yere çekmek için mümkün olan her şeyi deniyor. Hizbullah’ın şu anda odaklandığı en büyük şey bu sanırım. Ta ki İran onlara bize savaş açmalarını söyleyene kadar. Bunun olmaması için uğraşıyoruz."

İsrail savaş

"Gazze'ye yakıt verilmeyecek"

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlilere güney bölgesine yönelmeleri çağrısını yineleyerek, "Gazze Şeridi'ndeki insani durumun kontrol altında olduğunu" iddia etti.

Nasrallah'ın konuşması sırasında İsrail alçak uçuş yaptı Nasrallah'ın konuşması sırasında İsrail alçak uçuş yaptı

Gazze'nin güneyine insani yardımların gireceğine işaret eden Adraee, "Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki saldırıları yoğunlaştırmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Ordu Sözcüsü, "siyasi düzeydeki direktifler doğrultusunda" Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'nin güneyine gıda, ilaç ve su nakliyatının yapıldığını kaydederken, bölgenin yakıt ihtiyacının ise karşılanmayacağını savundu.

Adraee, "Gazze Şeridi'ne yakıt girmeyecek" ifadelerini kullandı.

Editör: Erva Gün