İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökce’nin paylaştığı rapora göre, İstanbulluların evdeki birinci gündemi yüzde 60,3 ile ekonomik sorunlar olarak kaydedildi. Gökce, sosyal medya aracılığıyla yaptığı değerlendirmede, "Bu yıl bayramda tatile veya memlekete gitmek daha da zorlaştı. Tatillerini genellikle İstanbul dışında geçirdiğini belirten katılımcıların yüzde 22,2’si bu bayramda ekonomik sebeplerden ötürü İstanbul’da olacağını belirtti. Katılımcıların yüzde 13,9’u ise ekonomik sebeplerle tatil harcamalarını kısarak tatil yapacağını belirtti" ifadelerini kullandı.

İPA, mayıs ayına ilişkin ‘İstanbul Barometresi’ raporunu yayımlandı. İPA Başkanı Gökce, sosyal medya hesabından yaptığı “Mayıs ayında İstanbulluların 1 numaralı gündemi ekonomi” başlıklı paylaşımda, şunları kaydetti: 

"İPA İstanbul, tarafından yayınlanan 'İstanbul Barometresi Mayıs 2024' raporuna göre , İstanbulluların evdeki bir numaralı gündemi yüzde 60,3 ile ekonomik sorunlar oldu. İstanbulluların yüzde 80,1'i geçinemiyor veya kıt kanaat geçiniyor. Mayıs ayında katılımcıların yüzde 18,6’sı bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 27’si aslında pek geçinemediğini, yüzde 34,5’i kıt kanaat geçinebildiğini söyledi."

“Hayat pahalılığı İstanbulluların ekonomik kaygılarını artırıyor”

Manisa Büyükşehir'den gençlere ücretsiz kayıt stüdyosu desteği Manisa Büyükşehir'den gençlere ücretsiz kayıt stüdyosu desteği

Öte yandan, her iki kredi kartı sahibinden birinin kredi kartı borcunu ödeyemediğini ya da asgari tutarını ödeyebildiğini söyleyen Gökce, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Katılımcıların yüzde 32,4’ü kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini ifade ederken, yüzde 6,2’si asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 3,4’ü asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtti. Kredi kartı sahibi olan İstanbulluların yüzde 8,8’i ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti. 

Ekonomide yaşanan sorunlar ve hayat pahalılığı İstanbulluların ekonomik kaygılarını arttırıyor, geçinmelerini de zorlaştırıyor. Özellikle konut kirası ve gıda fiyatlarında yaşanan artışlar büyük bir yük oluyor. Halkın talebi hayat pahalılığını düşürecek ve alım gücünü yükseltecek kapsayıcı politikaların uygulanması yönünde."

Editör: Esin Özdemir