Güncel

İliç'te bilirkişi raporu: Göçükle birlikte çevredeki herkes risk altında

Erzincan İliç'te 9 işçinin toprak altında kaldığı faciaya ilişkin başlatılan soruşturmada İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep edilen bilirkişi raporunda, “göçükle birlikte bu alanda çalışan veya yaşayan kişilerde ağır metal toksisitesi açısından daha fazla risk” oluşturduğu tespiti yer aldı.

Abone Ol

Haber Merkezi - Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni sahasında 13 Şubat'ta toprak kayması gerçekleşti. Siyanürlü toprak altında kalan 9 işçi için arama çalışmaları devam ederken maden faciasına yönelik hazırlanan ve İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep edilen bilirkişi raporu soruşturma dosyasına girdi.

Raporda, Anagold Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci’nin de bulunduğu yetkililer "kusursuz" bulunurken, Kanadalı yetkili Iain Ronald Guille ve mühendislerin olduğu 9 kişi ise "asli kusurlu" bulundu.

Anagold Madencilik firmasının ''kasten veya taksirle çevreyi kirletme suçu'' işlediği belirtilen raporda, Sabırlı deresine akan liç yığının toprak ve yeraltı sularında kirliliğe sebep olacağına işaret edilirken firmanın da "asli kusurlu" olduğu ifade edildi.

"Zehirli kimyasalların fırat havzasına karışma riski bulunuyor"

Raporda siyanürün "toprağa, suya ve havaya karışması sonucu" insan sağlığı üzerinde ciddi etkilerine vurgu yapılırken, şu ifadelere yer verildi:

21 Haziran 2022’de siyanür solüsyonu borusunun patlaması sonucunda tonlarca kimyasalın çevreye yayılma riski de düşünülürse, göçükle birlikte bu alanda çalışan veya yaşayan kişilerde ağır metal toksisitesi açısından daha fazla risk taşımaktadır. Topraktaki siyanür ve ağır metal konsantrasyonlarından birinin dahi sınır değerleri aşması durumunda, toprağın bertaraf edilmesi gerekmektedir. Kayma ile beraber toprak içeriğinde bulunan solüsyondaki başta siyanür olmak üzere çok sayıda zehirli kimyasalın Fırat Havzası’na karışma riski bulunmaktadır.

Facianın meydana geldiği günden bu yana, arama-kurtarma ve yığın liç toprağının taşınma işlemi kısa süreli ara verilse de şu an devam ediyor. Anagold Madencilik, maden ocağındaki kazanın ardından çalışanlarına 1 Nisan’a kadar idari izin verme kararı almıştı. Ancak taşeron şirket Çiftay'a bağlı işçiler hala liç sahasında çalışıyor.

İşçilerin mangan ocağının içine kaymış olan liç yığınının başka bir yere taşınması için çalıştığı görüldü.