Çevre

Erhan Adem: Deniz ekosistemi büyük zarar görecek

CHP'li Erhan Adem, Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ’i değerlendirdi. Söz konusu tebliğin su ürünleri avcılığında sürdürülebilirlik ilkesini göz ardı eden ciddi eksiklikler içerdiğini belirten Adem, "Acil önlemler alınmadığı takdirde, denizlerimizin geleceğinin karanlık bir tabloyla karşı karşıya kalacağını unutulmamalı" dedi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, "Acil önlemler alınmadığı takdirde, denizlerimizin geleceğinin karanlık bir tabloyla karşı karşıya kalacağını unutulmamalı" dedi.

CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, 11 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanan Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ’i değerlendi.

Söz konusu tebliğin su ürünleri avcılığında sürdürülebilirlik ilkesini göz ardı eden ciddi eksiklikler içerdiğine dikkat çeken Adem, şu ifadeleri kullandı:

"Bu tebliğde ekolojiyi koruyacak ve sürdürülebilirliği sağlayacak tek bir düzenlemeye dahi yer verilmemiş. Son yapılan değişiklikler, su ürünleri avcılığında sürdürülebilirlik ilkesini göz ardı eden ciddi handikaplar içermektedir. Avrupa Birliği’nin (AB) belirlediği gırgır avcılığı derinlik yasağı, kıyıdan en az 50 metre mesafede uygulanırken, Türkiye’de bu sınırın 24 metreye düşürülmesi, balıkçılığın sürdürülebilirliğini tehlikeye atacak bir karardır. Şimdi ise bu sınırın 16 metreye indirilmesi talep edilmektedir. Bu durum, ekosistem üzerinde yıkıcı etkilere yol açacaktır."

"Standartların göz ardı edilmesi, ekosistem dengesizliğine yol açacak"

Öte yandan, Yunanistan’da bazı bölgelerde gırgır avcılığı için 30 metre, bazı bölgelerde ise 50 metre derinlik yasakları uygulandığını anımsatan Adem, açıklamasında, "Bu uygulamalar, biyoçeşitliliği koruma ve balık popülasyonlarını sürdürülebilir bir şekilde yönetme açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye’nin bu standartları göz ardı etmesi, ekosistem dengesizliğine ve biyolojik çeşitliliğin azalmasına yol açacaktır" sözlerine yer verdi.