Ekonomi

Emlak sektörünün geleceğine yönelik yol haritası belirlenecek

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası, Hacıbayram Veli Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi ile emlak sektöründeki sorunlar ve çözüm önerilerini masaya yatırarak sektörün geleceğine yönelik yol haritasını açıklamak için 13-14 Ocak’ta Ankara’da bir araya geliyor. Çalıştayın ardından yayınlanacak sonuç raporu başta Cumhurbaşkanlığı ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere ilgili paydaşlara sunulacak.

Abone Ol

NAZ AKMAN/ANKARA- Pandemiden bu yana her geçen gün derinleşen konut krizi insani krize doğru eviriliyor. Endeksa verilerine göre ülkemizde bir yılda ortalama konut fiyatları yüzde 103 oranında arttı. En çok artış ise yüzde 121,1 ile Ankara, yüzde 89,6 ile İstanbul oldu. Konut fiyatlarının artışına paralel olarak kira bedelleri de artış gösterdi. Türkiye'de kira bedeli bir yılda yüzde 127,8 arttı, yine Ankara’da yüzde 178, İstanbul’da ise yüzde 91 artış gözlemlendi. En temel insan haklarından olan barınma ihtiyacının her geçen gün zorlaşması vatandaşın korkulu rüyası haline gelirken emlak sektörü de çözüm önerileri için harekete geçiyor. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası bu kapsamda Türkiye’de ilk kez gerçekleşecek olan emlak zirvesinde akademi, sivil toplum ve kamuyu çözüm önerileri için aynı masa etrafında topluyor. Hacıbayram Veli Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi ile 13-14 Ocak tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek olan emlak zirvesinde, kamu, akademi ve sivil toplumdan 25 uzman, konut krizi, yasal mevzuat, sektörel örgütlenme, eğitim ve istihdam konularını tartışacak. 
Türkiye genelinde 22 odası bulunan ve yedi bini Ankara ülke genelinde ise 135 bin olan emlak danışmanlarının sektörden beklediği, yasal altyapının güçlendirilmesi, yetki ve denetimin sağlanması ve 2018 yılından bu yana yürürlükte olan Taşınmaz Ticareti hakkındaki yönetmeliğin kanuna dönüşmesi. Sektör halihazırda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yasa tasarısının görüşülüp karara bağlanmasını bekliyor. 
Akçam, “Barınma sorunu büyük bir probleme dönüştü”
Çalıştay hakkında detayı bilgiler veren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, “Gayrimenkul sektörü pandemiden sonra daha fazla önem kazandı, barınma temel bir ihtiyaç ancak barınma sorunu büyük bir probleme dönüştü. Merkezi idarenin dikkatini buraya vermek istiyoruz. Çalıştayın amacı emlak sektöründeki sorunları çözüm önerileriyle beraber tartışarak, sektörün geleceğine yönelik yol haritası niteliğinde bir çıktıya ulaşmak. Çalıştayın ardından yayınlanacak sonuç raporu başta Cumhurbaşkanlığı ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere ilgili paydaşlara sunulacak. Bu raporun sektör açısından önemli bir rehber görevi üstleneceğini düşünüyoruz” dedi. 
Meslek kanunu talebi 
Çalıştayda ele alınacak başlıklar hakkında bilgiler veren Akçam, emlak sektöründe eğitim istihdam ve statü konularının önem arz ettiğini belirterek, sektörel örgütlenmenin önemini vurguladı. Akçam, “Sektörün ihtiyaç duyduğu iş gücünün yetiştirilmesinde sorumlu üniversitelerin öğretim programı süresince karşılaştığı sorunların belirlenmesi ve çözüm önerileri tartışılacak. Bu kapsamda meslek yüksekokulları, yüksekokullar ve fakültelerde yürütülen Emlak Yönetimi, Emlak ve Emlak Yönetimi ve Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi programlarında uygulanan müfredatların eksiklikleri ortaya konulacak ve buna ilişkin çözüm önerileri geliştirilecek. Ayrıca gayrimenkul sektörüne yönelik akademik anlamda eksik görülen literatür başlıklarının belirlenmesi ve yine sektörüne yönelik akademik anlamda eksik görülen yayın, dergi ve kitapların eksikliklerinin ortaya konulması ve çözülmesi hedefleniyor. Öte yandan ilgili meslek örgütlerinin sektöre yönelik pozitif yönlü algı oluşturması ve oluşturulan algının geliştirilmesine yönelik projelerin belirlenmesini de umuyoruz. Meslek etiğinin korunması anlamında ilgili meslek odalarının üyelerine yönelik yapıcı uygulamaların geliştirilmesi ile sektörde faaliyette bulunan sivil toplum örgütlerinin akreditasyon sisteminin belirlenmesi oldukça önemli bir husus. 5 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan Taşınmaz Ticareti hakkındaki yönetmeliğin yeniden gündeme gelmesi, düzenlenmesi mesleğimize ilişkin bir kanunun çıkarılmasını talep ediyoruz. Buna ilişkin bir yasa tasarısını Meclise sunduk” diye konuştu.  
“Yasa eksikliği sorunların süreklileşmesine neden oluyor” 
Emlak ve gayrimenkul müşavirliğini kapsayan bir yasanın olmamasının, denetim ve yaptırım eksikliğini, gayrimenkul değerleme yönteminin yanlış yönetilmesi gibi sorunların süreklileşmesine sebep olduğunu ifade eden Akçam, kanuni boşluklar, mevzuat eksikliğine ilişkin, “İmar kanunu çerçevesinde yerel yönetimlerin emlak sektörüyle olan ilişkisi ile kentsel dönüşüm politikalarında emlak danışmanlarının rol üstlenmesinin sağlanması için yasal mevzuatın düzenlemesi gerekiyor. Yerel yönetimlerin emlak ve istimlak birimlerinin kurumsallaşması ve istihdam politikalarının belirlenmesinde sektörle ve ilgili üniversitelerle iş birliği yapması için girişimlerde bulunulmalı. Merkezi idare kurum ve kuruluşlarının başta kendi gayrimenkullerinin değerlendirilmesi ve kullanımında sektör ve üniversitelerle iş birliği yapması da kaçınılmazdır” dedi. 
Emlak sektöründe pazarlama ve dijitalleşmenin önemi de tartışılacak
Emlak sektöründe pazarlama satış personeli gereksinimleri çerçevesinde mevcut durumun da değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Akçam, emlak sektöründe pazarlama etiği farkındalığı ile yurt dışındaki firmalarla rekabette alternatif stratejilerin belirlenmesinin bu anlamda önemli olduğunu belirtti. Akçam, “Özellikle pandemi ile birlikte her sektörde dijitalleşme anlamında ive kaydedildi. Emlak sektöründeki firmaların pazarlama hakimiyetini bu anlamda konunun uzmanlarıyla birlikte masaya yatırmada fayda görüyoruz. Sektördeki firmaların markalaşma sürecindeki sorunları ve stratejileri ve sektöre yönelik kamuoyundaki olumsuz yargılardan bertaraf etme konusunda çözüm önerilerimizi sunacağız. Dijital çağın gereksinimleri çerçevesinde üniversitelerdeki emlak ve gayrimenkul ilişkili programları geliştirip daha fazla yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bu anlamda üniversitelerdeki emlak ve gayrimenkul ilişkili programlarda öğrenim gören öğrencilerin mesleki deneyim ve staj olanaklarını düzenlememiz gerekiyor. Çalıştayda emlak sektöründeki firmaların teknoloji adaptasyonuna yönelik fırsatları ve sorunları da ele alacağız” sözlerine yer verdi. 
Akçam son olarak Türkiye özelindeki konut krizi kapsamında konut kiralama, mevcut mevzuatın değerlendirilmesi, diğer ülkelerdeki uygulamalar, konut satışı, üretimi, konut kredileri başlıklarının da ele alınacağını belirtti.