TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor.

Tarım politikalarına yönelik eleştirilerini sıralayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şunları kaydetti;

"Tarım girdisine müdahale etmeyip, çiftçinin ürettiği ürüne düşük alım fiyatı vererek çiftçiyi perişan ettiniz. Yanlış politikalarınız ile ürünün tarlada kalmasına neden oldunuz. Çiftçiyi tefeciye ve de tüccara mahkum ettiniz. Tonlarca ürün de tarlada kaldı. Vatandaş bu yıl sebze üretimindeki artıştan faydalanma olanağı olmadığı gibi, fahiş fiyatlarla raflarda ürün almak durumunda kaldı. Destekler zamanında verilmediği için de enflasyonla kuşa döndü ve çiftçinin yarasına merhem olmadı” 

“Çiftçinin kullandığı mazottan alınan ÖTV kaldırılsın"

CHP'li Gürer, çiftçilerin mazot üzerindeki vergilerin kaldırılmasını istediklerini belirterek, şöyle konuştu;

"Çiftçi diyor ki: 'Mazot desteği yerine desteğin üç katı alınan ÖTV vergisini tarımda kaldırın.' Çiftçinin bankalara halen 750 milyar 10 milyon TL kredi borcu var. Takipteki Borç artıyor. 21 üründe arz açığı var ve ithal edilen ürünlerin fiyatları, fahiş fiyatlarla yarıştığı bir ülke durumundayız. İthal üründe amaç piyasayı dengelemek iken, ülkemizde ithal ürünler haksız kazanç yolu oldu. Çiftçi için düşük alım fiyatı; emekli ve işçi için düşük maaş; vatandaşın elini attığı her yerde de artan vergiler ve durmayan zamlarla işsizlik sonucu yaşamlar daraldı. Patates şu an depoda. 3 ay içinde kamu alıma girmezse, o da çöp olacak” 

Yerli ve ithal içkilerde vergi adaletsizliği

AKP'li isimden asgari ücrete ilişkin açıklama AKP'li isimden asgari ücrete ilişkin açıklama

Vergi politikalarındaki çelişkilere dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, ithal viskilere yönelik düşük vergilere vurgu yaparak şu soruları sordu:

"Ülkemizde üretilmeyip tamamı İngiltere’den ithal viski pazarı büyüyor. 2005 yılında ülkemizde satılan viski 776 bin 752 litre iken, 2023 yılı verilerine göre ülkemizde satılan viski 28 milyon 653 bin 486 litreye fırlamış bulunuyor. Dünyada Çin ve Hindistan’dan sonra en çok viski pazarı artan ülke durumundayız. Rakı ve bira duruyor; votka ve viski pazarı büyüyor. İçki sağlığa zararlı diyen muhafazakâr iktidarımız, içki çeşitliliği ile şans oyunları çeşitliliğini artırmış, yurt dışından gelen içkiye de kapıları açmış durumda.

Rakıdan ve biradan yüzde 50 dolayında vergi alırken, pazarı büyüyen İngilizlerin ithal viskisinden neden yüzde 1 vergi alınıyor. Viskiyi zenginler içer, birayı ve rakıyı daha düşük alt gruplar tüketir. Burada da zenginin içkisine dahi bir ayrıcalık mı var? İşin özü, her alanda mutlu azınlığı koruyorsunuz. Derin yoksulluğa sürüklenenleri görmezden geliyorsunuz.” 

Editör: Nur Yıldız