Eğitim

Cinsiyet ayrımcılığından dolayı kadınlar teknoloji alanında iş edinemiyor

Kadınların teknoloji yetenekleri görmezden geliniyor. Atıl tutuluyorlar, bu yüzden de ciddi bir iş kaybına uğruyoruz.

Abone Ol

Türkiye’de son yıllarda gençler başta ücret düşüklüğü olmak üzere daha adil ve demokratik çalışma şartları için yurt dışına gidiyor. Ülkede kalan bilgisayar mühendisi, makine mühendisi, yazılımcı asgari ücret düzeyinde ücretlere razı olmak zorunda kalıyor. Özellikle teknoloji alanında okuyan kadınlara ise bambaşka çalışma alanları dayatılıyor.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre teknolojide Kadın Derneği (Wtech) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, üniversite döneminde bölüm seçerken erkek egemenliğinin kırıldığını ancak staj döneminde kız öğrencilere ciddi engeller çıkarıldığını belirtti. Öney, “Özellikle 4. sınıfta büyük yangın var. İş kaygısı zirve yapıyor. Mesela bilgisayar mühendisliği öğrencisi kızlar şirketlere staj başvurusuna gittiğinde satış pazarlama bölümlerine yönlendiriliyor. Teknoloji alanında işe alımlarda da maalesef kadınlar tercih edilmiyor” dedi. Kadınların teknoloji yeteneklerinin görmezden gelindiğini, yok sayıldığını vurgulayan Öney şunları söyledi:

  • STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanında okuyan öğrenciler, Türkiye’de okuyan toplam, üniversite öğrencilerinin yüzde 37’sini oluşturuyor. Bu yüzde 37’nin ise sadece yüzde 30’u kadın. Ve sadece yüzde 11’i işe yerleşebiliyor.
  • Kadınlar iş başvurusu başvuru yaptıkları IT şirketinde alt işlere yönlendiriliyor. O yüzden başta kadınlar olmak üzere genç yetenekler yurtdışına gidiyor. Yurtdışından şirketler gelip buradaki gençlerle kontratlar yapıyor, üç kat ücret veriyor ve evden de çalışıyor, bizdeki şirketler asgari ücretin bir tık üstü ücretler teklif ediyor ve gençlerin eğitiminin kıymetini anlamıyor.
  • Kadınların teknoloji yetenekleri görmezden geliniyor. Atıl tutuluyorlar, bu yüzden de ciddi bir iş kaybına uğruyoruz.