Geleneksel sanatlara ve İslam eserlerine yönelik özel koleksiyonunu sanat izleyicileriyle buluşturan Yıldız Holding, daha önce aynı sergiyi Çamlıca, Bursa, Edirne ve Konya’da açtı. Hat sanatının öncü isimlerinin birbirinden değerli eserlerinin yer aldığı “Konuşan Yazılar” sergisinde 36 hat üstadının 50 eseri bu kez Ankara Sanayi Odası Sergi Salonu’nda ziyarete açıldı. Sergide Hâfız Osman (ö. 1698), Mahmud Celâleddin Efendi (ö. 1829), Yesârîzâde Mustafa İzzet Efendi (ö. 1849), Kazasker Mustafa İzzet Efendi (ö. 1876), Mehmed Şefik Bey (ö. 1880), Hasan Rızâ Efendi (ö. 1920), Hâmid Aytaç (ö. 1982) gibi pek çok hattatın eserleri yer alıyor. Sergi Ramazan ayı boyunca Başkentli sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.
Aydın, “Topluma fayda sağlama misyonumuzu sahipleniyoruz”
Serginin açılış konuşmasını yapan Yıldız Holding İnsan ve İş Destek Başkanı Bahattin Aydın, “Yıldız Holding olarak kuruluşumuzdan bu yana ülkemize sağladığımız ekonomik katkıların yanı sıra kültürel ve sanatsal faaliyetlerle de topluma fayda sağlama misyonumuzu sahipleniyoruz. Bu çabaların sonucu olarak Yıldız Holding sanat koleksiyonumuzdaki Geleneksel İslam Eserlerini ‘Konuşan Yazılar’ isimli sergi adı altında bir araya getirdik” dedi.
“Konuşan, fısıldayan, mesajları olan eserlerin yer aldığı bir sergi”
Daha önce İstanbul, Bursa, Edirne ve Konya’da açılan serginin Ankara’dan sonra diğer illerde de açılacağını ifade eden Aydın, “Yürüttüğümüz kültür ve sanat faaliyetleriyle topluma fayda sağlamaya özen gösteriyoruz. Daha önce sergilediğimiz illerde yoğun ilgi gören ve hat sanatının öncü isimlerinin birbirinden değerli eserlerinden oluşan ‘Konuşan Yazılar’ sergisini, Ramazan ayında başkentimizde sanatseverlerle bir araya getirmekten mutluluk duyuyoruz. Burada 36 ayrı hattatın 50 eseri yer alıyor. Sizlerle konuşan, fısıldayan, mesajları olan eserlerin yer aldığı bir sergi bu. Sergimizde Hâfız Osman, Mahmud Celâleddin Efendi, Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Mehmed Şefik Bey gibi hat sanatının büyük üstatlarının birbirinden değerli eserleri yer alıyor. Ayrıca Hasan Çelebi, Hüseyin Öksüz gibi günümüz hattatlarının eserlerini de ziyaret edebilirsiniz” diye konuştu.
Yıldız Holding Sanat Danışmanı Esra Göncüoğlu da sergide yer alan 50 eseri izleyicilere açıklayarak detaylı bilgiler verdi. Göncüoğlu sergiye ilişkin, “Yıldız Holding İslam eserleri koleksiyonuna ait 50 eseri sergiledik. 36 hattatın yazmış olduğu eserler bunlar. En eski tarihli eserlerden biri 1698’deki hat sanatında büyük bir ekol olan Hâfız Osman Efendi’nin eseri. Ayrıca Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Yesârîzâde Mustafa İzzet Efendi, Sultan Abdülmecit Han, Fehmi Efendi, Hamit Aytaç ve günümüz hattatlarından Ali Toy ve Hasan Çelebi’nin eserleri de yer alıyor. Serginin adının ‘Konuşan Yazılar’ olmasının nedeni tüm eserlerin belirli bir anlam çerçevesinde yerleştirilmiş olmasıdır. Hepsinin bir sırası var, birbirinin devamı niteliğindeler. Baştan sona eserleri incelediğinizde konuşurmuşçasına mesajlar verdiğini görebiliyorsunuz. Aslında anlamlarıyla, hattıyla tezhibiyle, ihtişamıyla kendine hayran bıraktığı için konuşan yazılar dedik. Örneğin sabırla ilgili imtihanı olan biri burada sabrın kurtuluşun anahtarı olduğuna ilişkin yazıyı görünce içsel olarak huzura kavuşuyor. Rızıkla ilgili endişesi olan yine rızıkla ilgili ibarelerin geçtiği eseri izleyebiliyor. Aynı şekilde karar arifesinde olan kararsızlık yaşayanlar yine buradaki ibareleri okuyarak manevi huzura ulaşabiliyor” bilgilerini verdi.
Efe, “Üzerine mana sinmiş tüm yazılar konuşmaktadır”
Yıldız Holding Sergi Salonu’nda kalıcı olarak ziyarete açılan serginin küratörü Hattat Mustafa Cemil Efe’de “Konuşan Yazılar” sergisine ilişkin, “İki boyutlu bir mekânda çok boyutlu bir ufuk açan hüsn-i hat sanatı eşsiz harf birleştirmeleriyle sayısız kompozisyon imkânı sunmaktadır. Bu kompozisyonlar bir manaya hizmet ettikleri için izleyici ile eser arasında (yazı okunamasa bile) hissi olarak anlaşılabilen bir bağ kurar. Bu da aslında köklü mazimiz ve asıl manaya olan özlemimizle alakalıdır. Bir yazının konuşması meselesi her ne kadar ironik görünse de aslında hakikattir. Örneğin bir mekâna girdiğinizde sizi Besmele-i Şerif yazan bir eser karşılarsa istemsiz olarak besmeleyi dilinize getirirsiniz. Bu esnada yazı, sizin dilinizle konuşmaya başlamıştır. ‘Şüphesiz ki Allah güzeldir, güzel olanı sever’ yazılı bir esere baktığınızda sanatkarın bu manayı kâğıda aksettirmesi sebebiyle siz de hayatınızı güzelleştirmeye çalışırsınız ve yine yazı konuşmuş olur. Üzerine mana sinmiş tüm yazılar konuşmaktadır. Bir Hilye-i Şerif bize Peygamber Efendimizi anlatır. Bir sabır ayetiyle direnmeyi öğreniriz. İşte bu salonda göreceğiniz tüm eserler konuşmakta ve sizi mananın engin denizine çağırmaktadır. Asıl gayemizi özetleyen şu güzel söz ile bitirelim. ‘Allahtan başka her şey boş hevestir’” dedi.
Eserlerin her biri derin mana içeriyor
Efe ayrıca sergideki eserlerde yer alan mesajlara ilişkin ise “Sergimizdeki 50 eseri sizlere sunmanın mutluluğunu yaşıyor, eserlerin dünya durdukça baki kalacak mesajlarını sizlerle de paylaşmayı, bu mana evreninde birlikte bir gezintiye çıkmayı arzu ediyoruz. Besmele ile başlanmayan her işin sonuçsuz kalacağı düşüncesinden hareketle ‘Rahman ve Rahim olan Allah’ın adı ile’ başlamayı uygun gördük. Allah’ın kudreti, merhameti ile ilgili ibarelerin yer aldığı hatların da bulunduğu sergimizde, sevgili peygamberimiz için yazılmış olan naatlar ve onun hadisleri ile ziyaretçilere uhrevi bir iklim yaşatmak istedik. Sergimizde ‘Sabreden zafere ulaşır’ manasındaki Hadis-i Şerif‘i ‘fetih’ ve ‘başarı’ ibarelerini içeren ayetlerle birlikte iki ayrı yazı ile sunarak sabrın önemine atıfta bulunduk. Kanaati ve rızkın Allah’tan geldiğini vurgulayan şiirle ziyaretçilere tevekkülü hatırlatmak istedik. ‘Gönüller ancak Allah’ı zikrederek huzura kavuşur’, ‘Dünya hayatı oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir’, ‘Allah yeter, kalan her şeyi boş hevestir’ anlamındaki hüsn-i hatlarla da kendi içimizde ettiğimiz muhasebeyle baş başa kaldık” bilgilerini verdi.