Güncel

Yargıtay'dan sonra iş mahkemesi de AYM kararına uymadı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Can Atalay davası kararına ilişkin AYM kararına uymaması sonrası İstanbul'da bir iş mahkemesi de AYM kararına uymayarak davayı erteledi.

Abone Ol

Haber Merkezi - Anayasa Mahkemesi'nin, işe dönüş davasında aldığı özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine yönelik aldığı karara İstanbul'daki iş mahkemesi uymadı. Yerel mahkeme, 17 Ocak’ta, “AYM kararına uyulup uyulmama konusunun duruşmada dikkate alınmasına” hükmederek duruşmayı 26 Mart'a erteledi.

Bazı belediyeler bünyesinde hizmet alım sözleşmesi kapsamında iş gören özel şirketlerde, bazıları belediyelere ait şirketlerde, bazıları da kamu gücü ayrıcalığını haiz idarelerde işçi statüsünde çalışan ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından işten atılan ancak işe dönüş davaları reddedilen bir grup kişinin başvurusuna ilişkin aldığı kararda AYM, Eylül 2023’te “özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine” hükmetti.

AYM, “kararın bir örneğinin, özel hayata saygı hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere mahkemelere gönderilmesine” karar verdi. Bunun üzerine dosya, yerel mahkemelere iletildi. Anayasanın 153. maddesine göre kesin nitelikte olan AYM kararları herkesi bağlıyor. Ancak dosyanın geri gönderildiği mahkemelerden olan İstanbul’daki bir iş mahkemesi, derhal uygulaması gereken karar için harekete geçmedi. AYM’nin ihlal kararının ulaştığı mahkeme, 17 Ocak’ta, “AYM kararına uyulup uyulmama konusunun duruşmada dikkate alınmasına” hükmetti. Duruşmayı ise 26 Mart’a bıraktı.