Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Dr. Gülay Ertürk 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada temmuz ayında, sokak hayvanlarının sayısının kontrolü için Hayvanları Koruma Kanununda yapılan değişikliği hatırlatarak, düzenlemenin ötenaziyi içermesiyle kamu vicdanında olumsuz etkiye neden olduğuna değinildi. “Ülkemizde sahipsiz sokak hayvanlarının korunmasına yönelik yetersiz altyapı ve kaynaklar, bu sorunun tüm yerel yönetimlerce, eş zamanlı ve seferberlik zihniyetiyle yönetilmesini ve denetimini zorunlu kılmaktadır” ifadelerine yer verilen açıklamada derneğin konuya ilişkin sunduğu çözüm önerisi olarak veteriner işlerinin belediyelerde daha etkin yönetilmesi, kısırlaştırma ve aşılama çalışmalarının hızlandırılması ve sokak hayvanları için yeterli sayıda ve hayvan refahına uygun barınma koşullarının sağlanması gösterildi.

Çiftlik hayvanları da korunmalı

Sokak hayvanlarının yanında çiftlik hayvanlarının da korunmasının önemli olduğunun belirtildiği açıklamada Anadolu’da türü tehlike altında olan canlılara da dikkat çekildi. Açıklamada konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Günümüzde hayvanları koruma günü dendiğinde özellikle sokak hayvanları akla gelse ve kanunlarla korunmaya çalışılsa da, çiftlik hayvanlarının refahı da dile getirilmesi gereken önemli bir konudur. Hayvan refahı, hayvanların insan kontrolünde daha iyi koşullarda yaşamasını amaçlar. Özellikle sanayileşmiş ülkelerde endüstriyel hayvancılık adı altında çiftlik hayvanları ne yazık ki son derece olumsuz koşullarda varlıklarını sürdürmektedirler.

Bugün Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde, yalnızca evcil hayvanlar değil,  endüstriyel önem taşıyan hayvanları ve nesli tükenmekte olan yaban hayvanları da dikkate alınmalıdır. Anadolu’da nesli tükenme tehlikesi altında olan birçok hayvan türü bulunmaktadır. Bu canlıları korumak, yalnızca bugün değil, her gün görevimizdir.

Bugünün hava durumu (2 Ekim hava durumu) Bugünün hava durumu (2 Ekim hava durumu)

Veteriner Hekimler Derneği olarak, daha insancıl, sürdürülebilir ve bilimsel temelli çözümler üretilmesini destekliyor, hayvanların yaşam hak ve refahlarını savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.”

Editör: Ziya Burak Erol