Memişoğlu, ambulanslara ilişkin yönetmelik düzenlemesini değerlendirdi Memişoğlu, ambulanslara ilişkin yönetmelik düzenlemesini değerlendirdi

ZEHRA AKSU / VAN
Kış aylarına girilmesi ile birlikte son günlerde grip, üst solunum yolu enfeksiyonları ve benzeri hastalıklarda yoğun bir artış yaşanıyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da bu hastalıklarda yoğun bir artış görüldüğünü belirten Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Ahmet Koç, “Bilindiği gibi 2020 yılında ülkemizde görülmeye başlanan Covid-19 salgınıyla ülkemizde büyük bir yıkım yaşandı. Pandeminin başlangıcından üç buçuk yıl sonra Covid-19, diğer solunum yolu hastalıklarıyla birlikte ülkemizde halen etkisini sürdürmektedir” dedi.  
Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Koç, Van’ın Edremit, Tuşba ve İpekyolu ilçelerinde hastane bulunmadığı için Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne ve Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yoğun bir hasta başvurusu yapıldığına dikkat çekti. Söz konusu ilçelerde “İlçe Hastanesi” projeleri olduğunu, bunların bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Koç, böylece 2’nci, 3’üncü basamak hastanelere olan hasta yoğunluğunun daha da azalacağının altını çizdi.  
“DOĞRU SALGINYÖNETİMİYLE SAĞLIK SİSTEMİNDEKİ YÜK AZALIR”
Koç, yaşanan her salgın sonrası büyük kayıplar verilse de toplum sağlığını önceleyerek, alınacak bilimsel önlemlerle salgınları en az zararla atlatmanın mümkün olduğunu anlattı. Salgınlarla mücadelenin yalnızca hastanelerde olamayacağına işaret eden Koç, toplumun ve kurumların da katılımıyla alınacak bazı önlemlerin, hastalığın daha çok kişiye bulaşmasını önleyeceği gibi ölümleri de engelleyeceğini uzun zamandır vurguladıklarını bildirdi.
Aile hekimliği sisteminin daha çok koruyucu hekimlik çalışmalarına yönelmesi gerektiğini belirten Koç, şunları söyledi:
“Baktığınızda aile hekimliğinde bile daha ziyade tedavi edici hekimlik ön plandadır. Bu da hasta yoğunluğunun her geçen gün daha da artmasına neden olmaktadır. Aslında tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da daha ziyade koruyucu hekimlik yani aile hekimliği çalışmalarının hızlandırılması gerekiyor. İnsanların hasta olmadan ya da hastalıklara yakalanmaması için önlemlerin alınması önem taşıyor.
Doğru salgın yönetimiyle, sağlık sistemindeki yük azalır. Böylelikle hastalara da daha etkili müdahale edilebilir.”
“YOĞUNLUK SAĞLIK ÇALIŞANLARINI TÜKETİYOR”
Özellikle kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarının oluşturduğu salgınların alevlendiği, bu nedenle koruyucu önlemlerin arttırılması gerektiğini söyleyen Koç, sözlerini şu uyarıları yaparak bitirdi:
“Son haftalarda özellikle hastane acillerinde olağan dışı yoğunluklar yaşanıyor. Grip virüsü (H1N1), Covid-19 (J1.N varyantı), Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) ve mycoplasma pneumoniae gibi etkenlerin sorumlu olduğu tahmin edilen ciddi bir salgınla karşı karşıyayız.  
Bu yoğunluk, sağlık çalışanlarını tüketirken hastalara da daha az zaman ayrılmasına, zamanında ve yeterli sürede muayene edilememesine, enfekte olmayan hastalara da hastalık bulaşmasına neden olabiliyor. Salgın, sönümlenmediği sürece hem toplum hem de sağlık çalışanlarının sağlığı tehlike altındadır.
Özellikle toplu taşıma gibi kapalı ve dar alanlarda maske, havalandırma, fiziksel mesafe gibi basit önlemler dahi birçok insanın hasta olmasını engelleyecek, yeterli sürede sağlık hizmeti almasını sağlayacak, hatta yaşamını kurtarabilecektir.”

Editör: Ramazan Atabey