Vakıflar Genel Müdürlüğü, ANKA Haber Ajansı tarafından 22 Eylül 2024 tarihinde yayınlanan 'Sayıştay'ın 2023 Vakıflar Genel Müdürlüğü Raporu: "Yapılan aykırılıklar nedeniyle 'Bilançodaki Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı'nda 22 Milyar 463 Milyon 411 Bin 62 TL eksik miktar saptandı" başlıklı haberine ''cevap ve düzeltme metni'' gönderdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nun söz konusu metni şöyle:

"ANKA Haber Ajansı'nın 22 Eylül 2024 tarihli bülteninde saat 11.16'da abonelerine gönderdiği ve 'Sayıştay'ın 2023 Vakıflar Genel Müdürlüğü Raporu: "Yapılan aykırılıklar nedeniyle 'Bilançodaki Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı'nda 22 Milyar 463 Milyon 411 Bin 62 TL eksik miktar saptandı" başlıklı haber Anka Haber Ajansı kaynak gösterilerek (tespit edebildiğimiz) 45 yazılı ve görsel medyada yayınlanmış olup kamuoyunu yanlış bilgilendirici ve yönlendirici mahiyette, İdaremiz hakkında gerçek dışı ithamlarda bulunulmuştur.

Konu ile ilgili VGM sosyal medya hesaplarında basın açıklaması yapıldığı gibi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücade Merkezi tarafından 24 Eylül 2024 tarihinde bilgilendirme metni yayınlanmıştır. Bu itibarla; bazı yayın organları ile sosyal medya paylaşımlarında Vakıflar Genel Müdürlüğünü hedef alan gerçek dışı haber ve yorumlarla ilgili kamuoyunu aydınlatmak amacına matuf aşağıdaki açıklamanın yapılması zaruriyeti doğmuştur.

20 Eylül 2024'te yayınlanan İdaremize ait 2023 yılı Sayıştay Denetim Raporunda yer alan ve muhasebe hesap kodu hatasından kaynaklı 22 milyon 463 bin 411 bin TL olarak belirtilen rakam, söz konusu yayınlarda '22 milyar 463 milyon 411 bin 62 TL' olarak yer almıştır. Haber metnindeki rakamlarda aşikar maddi hata yapılarak  'milyon' yerine 'milyar' olarak ifadesi kullanılmıştır. Sayıştay Raporunda yer verilen husus muhasebe hesap işlemleri karışıklığı nedeniyle oluşan bir tespit olup, kesinlikle herhangi bir kamu zararı bulunmamaktadır. Kaldı ki; bahse konu muhasebe kayıtları 2024 yılında düzeltilmiş olup bu husus Sayıştay 2024 yılı taslak raporunda da açıkça belirtilmiştir. 

Ayrıca ilgili raporda yer alan '952 bin 667 TL' olan rakamda yer alan 'bin' ifadesi yerine bu kez 'milyon' ifadesi kullanılmış, haber metninde '952 milyon 667 bin 92 TL' olarak yayınlanmıştır. Bu işlem maddi hata olmayan duran varlıkların muhasebesiyle ilgili hesap kodu hatası olup yine herhangi bir kamu zararına kesinlikle sebebiyet verilmemiştir. Bu durum, Sayıştay 2024 yılı taslak raporunda da bizatihi ele alınmıştır.

Bakan Tunç'tan 'darbeci anayasa' açıklaması Bakan Tunç'tan 'darbeci anayasa' açıklaması

Öte yandan, 2023 yılı Sayıştay raporundan hareketle haberleştirilen 'Bazı taşınmazların kira bedellerinin tahsil edilmediği' konusunda ise 7256 Sayılı Kanun kapsamında taksitlerini ödemeyenlerle ilgili olarak 14 Ocak 2022 tarihinde Genel Müdürlükçe verilen talimatla ödeme yapmayanlara yönelik başlatılan işlemler ile idari ve adli yaptırımlar halen devam etmektedir.

Ezcümle Vakıflar Genel Müdürlüğümüz Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt yüzyılı aşan tecrübesi ile ecdad yadigarı vakıf mallarının korunması ve yaşatılması ile kendisine emanet edilen her bir hayır şartını kuruşuna kadar aziz milletimizin emrinde harcamakta olup kamu hizmeti amacına yönelik özellikle deprem bölgesinde hasar gören vakıf eserlerinin yeniden ihyası ve restore edilerek gelecek nesillere miras bırakılmasına yönelik faaliyetlerini kesintisiz devam ettirmektedir. Kaldı ki idaremiz yıllık gelir bütçesinin 4 milyar olduğu göz önüne alındığında bütçede 22 milyar eksik saptandığına dair haber kesinlikle mesnedi olmayan hakikat dışı bir iddiadır. 

Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunulur."

Editör: Nur Yıldız