Haber Merkezi - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında yaptığı konuşmada, Rusya'nın ilhak ettiği Ukrayna'nın Zaporijya bölgesinde bulunan nükleer santraldeki güvenlik durumunun kırılgan olduğunu kaydetti.

Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarında ölü sayısı yükseldi Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarında ölü sayısı yükseldi

 Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Moskova'nın kontrolüne geçen Zaporijya bölgesindeki nükleer santralin güvenliğine ilişkin uyarılarda bulunan Grossi, söz konusu nükleer santralin 6 reaktörünün 2022 ortalarından bu yana kapatıldığını ekledi.

 Grossi, "Özellikle Zaporijya nükleer santralindeki emniyet ve güvenlik durumu son derece kırılgan olmaya devam ediyor" diye belirtti. 

Bununla birlikte, Grossi, "büyük bir nükleer kaza tehlikesi"nin hala gerçek olduğunu vurgulayarak, reaktörlerin kapalı olmasına rağmen santralin daha az personelle faaliyetini yürüttüğünü ve bunun da sürdürülebilir olmadığını ifade etti.

Ayrıca, henüz bir nükleer kaza yaşanmasa da rehavetin trajediye sürüklenebileceğini kaydeden Grossi, "Bu riski en aza indirmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" cümlelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi