Elazığ'da Akçakiraz Gençlik Merkezinde sanatsal eğitim alan öğrenciler yeteneklerini sergiledi Elazığ'da Akçakiraz Gençlik Merkezinde sanatsal eğitim alan öğrenciler yeteneklerini sergiledi

Haber Merkezi - Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 85’inci yıl dönümüne özel yayınlar, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde TRT ekran ve radyolarından izleyici ve dinleyicilere sunulacak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir'de düzenlenecek tören saat 08.45 itibarıyla TRT Haber, TRT 1 ve TRT Türk’te canlı yayınla ekranlara gelecek. Atatürk’ün kabrinden yapılacak canlı yayınlarla Anıtkabir’deki atmosfer izleyiciyle paylaşılacak.

Anıtkabir’de başlayacak özel yayın, konukları ile birlikte saat 11.00’de TRT Haber “10 Kasım Özel Yayını”nda izleyici ile buluşacak. Ayrıca 29 Ekim’de TRT’nin 100. Yıl özel içeriği kapsamında tabii’de izleyici ile buluşan Mahsusa: Trablusgarb dizisi saat 20.00’de TRT 1 ekranlarında televizyonda ilk kez yayınlanacak. 

TRT’den 10 Kasım Özel Yayınları (1)

Atatürk’ün cenaze törenindeki çok özel görüntüler “Tarihin Ruhu”nda

TRT 2 ekranlarında “Tarihin Ruhu” programı gün boyunca Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının ardından yaşananları izleyicilere aktaracak. 10 Kasım Cuma günü saat 09.30’da yayınlanacak bölümle, “Atatürk’ün ölüm haberi ülkeye nasıl duyuruldu? Hükümet 19 Kasım’da İstanbul’da, 21 Kasım’da Ankara’da Atatürk’e veda için nasıl bir tören hazırladı ve ölüm haberinden sonra Dolmabahçe Sarayı’nda oluşan izdihamda kaç kişi hayatını kaybetti?” gibi sorular özel görüntülerle incelenecek.  “Tarihin Ruhu” programının 13.30’da başlayacak bölümünde, Anıtkabir’in yapım sürecine, 16.30’daki yayında ise Atatürk’ün 1937’de çıktığı yurt gezisinin görüntülerini incelediği bölümüne yer verilecek. Programın 19.30’daki bölümünde 1938 yılında çekilen Atatürk’ün cenaze töreninin görüntüleri ile Atatürk’ün cenazesinin çok özel öyküsü ekranlara gelecek. TRT 2’nin 10 Kasım yayınları kapsamında saat 11.00 ve 19.15’de “Geri Dönüşen Sanat”, 12.30 ve 19.00’da “Karalama Defteri”, saat 18.30’da “Muasır” ve 21.00’de “Resme Yolculuk” ekranlara gelecek.

TRT Müzik ekranlarında saat 08.00’de “Nağmeler 10 Kasım Özel"  programı, 09.05’te “Atatürk'ün Şarkıları”, saat 17.30’da TRT Türk ile “Radyo Sanatçıları Konseri 10 Kasım Özel" ortak yayını ve saat 21.00’de “Akşam Sefası 10 Kasım Özel” programı Atatürk’ün sevdiği şarklıları ekranlara getirecek. TRT Çocuk’un mucit kahramanı Aslan ve arkadaşları, 10 Kasım’a özel hazırlanan videoda “Türk çocuğu, her işte olduğu gibi havacılıkta da en yüksek düzeyde seni bekleyen yerini az zamanda dolduracaksın!” sözleriyle Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 85’inci yılında saygı ve minnetle anacak. TRT EBA İlkokul, Ortaokul ve Lise kanallarında gün boyunca Atatürk’ün hayatı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu anlatan çeşitli içerikler yer alacak.

TRT Haber’in uzun soluklu yapımı “Ömür Dediğin” programımnın 11 Kasım saat 21.00’de yayınlanacak yeni bölümde konuklar İlkin ve Mustafa Kemal Ulusu, böyle tarihi bir isme ve soyadına sahip olduğu için yaşadığı gururu, dedesinin Bandırma Vapuru’nda yaşadıklarını ve aile geçmişinde Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili yaşadıklarını anlatacak.

TRT’den 10 Kasım Özel Yayınları (2)

TRT Belgesel’den özel yapımlar

TRT Belgesel’de saat 09.05’te “Yüzyılımdaki Cumhuriyet” belgesel filmi Cumhuriyet’in soyut ve somut anlamını bulmak için 18 yaşındaki öğrenci Ecrin ile geçmişe doğru bir yolculuğa çıkacak. “Ulus’ta Cumhuriyet” belgeseli saat 12.45’te Kurtuluş Savaşı’nın karargâhı olan Ankara’nın Ulus Semti’nin Cumhuriyet’in sembolü oluşu, yapıları ve genç Türkiye Cumhuriyeti’nin askeri ve siyasi zaferini ekonomik başarılarla taçlandırma arzusunu ekranlara getiriyor. Sanat Tarihi uzmanı Dr. Suna Aydın Altay ve Cumhuriyet tarihçisi Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan’ın anlattığı belgesel, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümüne özel olarak hazırlandı.

10 Kasım Cuma günü saat 17.55’te TRT Belgesel’de ekrana gelecek İstiklal Yolu "Büyük Taarruz"da Serdar Kılıç, 30 Ağustos 1922 tarihinde Yunan ordusunun bozguna uğratılması ile sonuçlanan Büyük Taarruzu o günün koşullarını deneyimleyerek aktarıyor. TRT TSR gün boyunca Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 85. yıl dönümünde farklı yönleri ile ele almak ve anlatmak için hazırladığı birbirinden özel içerikleri, dünyanın dört bir yanındaki vatandaşlarımız ve soydaşlarımız ile buluşturacak. TRT Radyo 1, TRT FM, TRT Radyo 3 ve TRT Bölge Radyoları da gün boyunca özel içerik, program ve söyleşileri dinleyiciyle buluşturacak.

Editör: Deniz Ali Tatar