Kış Tatbikatı-2025'e katılacak Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri personeli Iğdır'da karşılandı Kış Tatbikatı-2025'e katılacak Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri personeli Iğdır'da karşılandı

Atiye Eren / İstanbul
Şişli, İstanbul’daki müstakil yapılardan yüksek apartmanlara geçişin yaşandığı ilk bölgeler arasında yer alıyor. Apartmanlar, bölge kimliğinin oluşmasında önemli bir etkiye sahip. Sürekli göç alan ilçede aynı zamanda çok hareketli bir nüfus var.
2019 yerel seçimlerinde Şişli’de yüzde 48,49 oy oranıyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) birinci sırayı alırken, yüzde 28,89 ile Demokratik Sol Parti (DSP) ikinci ve yüzde 20,88 oy oranıyla Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) üçüncü parti olmuştu.
31 Mart 2024 yerel seçimleri yaklaşırken İstanbul kent tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Şişli’deki çocuk ve gençlerle, kentte yaşadıkları sorunları ve nasıl bir kentte yaşamak istediklerini konuştuk. 
Şişli Mecidiyeköy metrosundan indikten sonra 19 Mayıs Mahallesi’nde en küçüğü 9, en büyüğü 17 yaşındaki çocuk ve gençler, sokakların darlığından, yokuş ve dik merdivenlerden şikâyetçi. Kimisi ise denize daha yakın olmak istediğini belirtiyor.
Sokaklar dar, arabalar çok… 
Serra (9): Beş yaşından beri Şişli’de yaşayan Serra, “Sokaklar çok dar ve çok fazla araba var. Bu nedenle rahatça oyun oynayamıyoruz” dedi.
Zeynel (12): Doğduğundan beri Şişli’de yaşayan Zeynel, burada yaşamaktan memnun olduğunu söylüyor. Okula giderken yollarda çok fazla merdiven olması ve yokuş çıkmanın aşırı yorucu olduğunu dile getirip “Her gün neredeyse 15 dakika merdivenlerden yokuş çıkıyorum. Sabah 8’de okula giden biri olarak bu beni çok yoruyor. Bu nedenle sabah enerjim olmuyor” diye konuşuyor.
Denizi daha yakından görmek…
Ayşenur (13): İş nedeniyle ailesiyle birlikte Kocaeli’nden İstanbul’a göç ettiklerini söyleyen Ayşenur, “İstanbul’u çok sevdim. Ama buraya taşınmadan önce her yerin deniz kenarı olduğunu düşünüyordum. Şu an oturduğumuz mahallede martı seslerini duyuyorum fakat denizi göremiyorum. Denizin daha yakın olmasını isterdim” diyerek deniz özlemini belirtiyor.
Tuana (17): Lise son sınıf öğrencisi Tuana, ise denizin keyfini yaşayamadıklarını, “Merkezi ve ulaşımı rahat bir yerde oturuyoruz. Fakat deniz bu kadar yakınken bu yoğunlukta denizin keyfini çıkaramıyoruz. Kimi zaman deniz olduğundan habersiz bir yaşam var burada” sözleriyle anlatıyor.
Engelliler ve yaşlılar zorlanıyor
Canberk (16): Doğduğundan beri Şişli’de yaşayan Canberk, 19 Mayıs ve Fulya mahallelerinde çok dik merdiven ve yokuşların, yaşlı ve engellileri zorladığına dikkat çekerek şunları söylüyor:
“Mahalledeki evlerin dizilişi bitişik bir şekilde. Bununla birlikte çok dik yokuşlar ve bayırlar var. Zaman zaman bizi ziyarete gelen yaşlı akrabalarımızın, merdivenleri ve yokuşları çıkmakta zorlandıklarını görüyorum. Bu durum engelliler için daha zorlayıcı.”

Editör: Ramazan Atabey