Naz Akman / Ankara

Dore Mimi Yetenek ve Eğitim Vakfı ile Baykuş Fikir ve Sanat Derneği tarafından Sincan Kaymakamlığı ortaklığında ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü desteği ile “Dezavantajlı Bölgedeki Çocukların Müzikte Yetenek Taraması ile Topluma Kazandırılması Projesi” hayata geçiriliyor. Sincan’daki 20 okuldan 120 öğretmenin katılım göstereceği projede iki bin çocuğa yetenek taraması yapılacak. Projenin amacı çocukların müzikteki yeteneklerini keşfetme fırsatı sunmak ve bu yetenekleri geliştirerek onları topluma kazandırmak. Müziğin sadece bir sanat değil aynı zamanda birleştirici bir güç olduğunu benimseyen proje bu gücü toplumun her kesimine yaymayı hedefliyor. Çocukların müzikteki potansiyelini keşfetmelerine ve geliştirmelerine olanak sağlanarak onların özgüvenlerinin artması, yaratıcılıklarının desteklenmesi ve toplumsal bağlarının güçlendirilmesi amaçlanıyor. Proje her çocuğun kendini ifade etme ve büyüme şansını elde etmesini de hedefliyor. 

Bakan Tekin'den Türkiye Maarif Vakfı'nın Pakistan Lahor’daki okuluna ziyaret Bakan Tekin'den Türkiye Maarif Vakfı'nın Pakistan Lahor’daki okuluna ziyaret

Dfgdfhjgfh

Proje kapsamında eğiticilerin eğitimi sürdürülebilirlik bakımından önemli adımlar arasında yer alırken, Dore Mimi eğitim metodunun parçası olan nitelikli yayınlar ve eğitim materyalleri de önemli ayaklardan birini oluşturuyor. Okulların kütüphanelerine kaynak kitap ve eğitim materyali olarak girecek çalışmalar sayesinde öğretmenler her yıl yeni öğrencileriyle bu oyunları oynayabilecek kitaplardan yeni öğrencilerin yararlanmasını sağlayacak. Çevresinde yer alan OSB’lerin de getirisiyle çok sayıda alt gelir seviyesinde kişinin yaşadığı ilçelerden olan Sincan’da hayata geçirilecek projede bölgede yaşayan dezavantajlı çocuklara ulaşılacak. 

Boran, “Amacına ulaşmış bir proje olarak bitirmeyi hedefliyoruz”

“Çünkü her çocuk yeteneğinin keşfedilmesi için bir şansı hak eder” sloganıyla başlatılan projenin tanıtım toplantısı “Çocuk Haftası” kapsamında CerModern’de yapıldı. Projenin açılış konuşmasını yapan Baykuş Fikir ve Sanat Derneği Başkanı Oğuz Boran, “Derneğimizin çıkış noktasında sanatı toplum için kullanma hedefiyle sanatın ileri olduğumuz kolunun her kesime, her yaş grubuna erişilebilir kılma düşüncesi yer alıyor. Nitekim ülke menfaati her şeyin üstünde şuuruyla çıktığımız bu yolun henüz başında bir dernek olarak güçlü STK’ların topluma dokunarak sorunların çözümüne katkıda bulunarak toplumun küçük büyük her ferdine hizmet götürmede devletiyle ortak hareket ederek üzerine düşen sadece çorbanın tuzu da olsa o tuzu piri olarak görmek ve sahada bulunmak suretiyle oluşturmanın bilincindeyiz. Biliyoruz ki güzel işler güzel dokunuşlar ancak bu şuurla olur. Biz bu dokunuşu en iyi bildiğimiz alanlardan biri olan müzikle yapmak ve dezavantajlı çocuklarımızın müzikle yetenek taramasıyla topluma kazandırılması projemizi çocuklarımızla gerçekleştirmek üzere bu yola baş koyduk. Amacına ulaşmış bir proje olarak bitirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

Argun, “Bir hayal kurduk ve bir yola çıktık”

Dore Mimi Yetenek ve Eğitim Vakfı Başkanı Funda Özyurt Argun da spordan sanata, müzikten resme hemen hemen her alanda yetenek taramalarının yapılmasının önemine işaret ederek, “Bir hayal kurduk ve bir yola çıktık. Çıktığımız bu yolda bize destek olan tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ediyoruz. Proje dünyada ilk olma özelliğine sahip ödüllü ve tescilli eğitim materyallerimizin kamu nezdindeki anaokullarında okuyan çocuklarımızın nitelikli eğitim materyallerine ulaşmasını ve müzikte yetenek taraması yaparak onları keşfetme amacına hizmet ediyor. Her alanda yetenek taraması yapmak istiyoruz, sporda, resimde, tiyatroda, bunlar kaynak ve çalışma gerektiriyor” diye konuştu. 
Ankara İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Hayrettin İpekoğlu da “Enerjisi yüksek bir proje inşallah çıktıları da yüksek olacaktır. Müzik ruhun gıdasıdır. Çocuklarımız derslerle, birtakım kurslarla zaten yeterince yıpranıyorlar. Bu tarz etkinlikler onlar için de oldukça önemli, bu anlamda şanslılar” dedi. 


I M G 86955Bilen, “Sincan’da öğrenci sayımız yüzde 18 civarında”

Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Bilen ise Sincan’ın Ankara’nın en büyük ilçelerinden biri olduğunu söyleyerek bölgedeki öğrenci sayısına dikkat çekti. Bilen, “Sincan Ankara’nın hızla büyüyen bölgelerinden biri. Türkiye nüfusu iki katına bile çıkmamışken Sincan nüfusu 40 yıl içinde 10 kat arttı.  Sincan’da öğrenci sayımız yüzde 18 civarında, okul öncesi çağında 20 bin öğrencimiz var. Bilimsel araştırmalar şunu gösteriyor; okul öncesi çağda yapılan eğitim ve yatırımlar yedi kat olarak ülke ekonomisine geri dönüyor. Bu nedenle bu çalışma çocuklarımızın yeteneklerinin tespiti ve becerileri doğrultusunda eğitime yönlendirilmeleri, ailelerinin bilinçlendirilmesi açısından çok önemli. İlçemizdeki çocuklarımıza ulaşarak bu projenin yürütülmesinden mutluyuz. Çocuklara faydası olduğu kadar anne ve babaların bu konuda bilinçlenmesine faydalı olacaktır” diye konuştu.  

Günay, “Sincan’da çocuklarımızın müzikle tanışmalarını sağlayacağız”

Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Proje Destek Daire Başkanı Fatih Günay ise genel müdürlüğün dört bin derneğe destek verdiğini belirterek, “2010 yılından bu yana yaklaşık 4 bin derneğe proje yardımında bulunduk. Bu proje oldukça önemli, çünkü işin başrolünde çocuklar var. Dezavantajlı bölge Sincan’da çocuklarımızın müzikle tanışmalarını sağlayacağız. Müziğin, sporun çocukların ve gençlerin ruhsal gelişimi üzerine çok büyük katkısı olduğunu biliyoruz, bunlarla uğraşan çocukların pek çok bağımlılıktan, kötü alışkanlıktan uzak durduğunu biliyoruz” dedi. 

Kılıç, “Sincan’da dokunmamız ve algıyı değiştirmemiz gereken çok husus var”

Sincan Kaymakamı Levent Kılıç ise bölge hakkında çeşitli rakamlar paylaşarak, “Yaklaşık yedi aydır buradayım, Sincan’ı görünce şaşırdım. Bu bölgede 4 OSB, 100 bine yakın işçi, fabrikalar, 103 bin öğrenci, 186 okul, 6 bin küsur öğretmen var. Türkiye’nin her yerinden göç alıyor. Sincan Ankara’nın merkez ilçelerinden biri. Bu proje bundan sonra Sincan’da yapılacak diğer projeler için de çok önemli. Sincan’da dokunmamız gereken, algıyı değiştirmemiz gereken çok husus var. Öğretmenlerimizi harekete geçirmemiz gerek. Projenin başarılı olması durumunda Sincan’da diğer öğrencilerimize halkımıza dokunacak projelerin oluşmasına vesile olunacak. Erasmus projelerinde Sincan birinci sırada, 20 projemiz geçmiş durumda. Spor dalında liseler arası yarışlarda çocuklarımız oldukça başarılı. Anaokulundan başlayarak çocuklarımızın müziğe duyarlılığını keşfetmeye çalışacağız” sözlerine yer verdi. 

Açılış konuşmalarının ardından Dore Mimi Yetenek ve Eğitim Vakfı’nın ödüllü oyunu “Üçleme” çizgi filmi çocuklara izlettirildi. Proje tanıtım toplantısı kapsamında ayrıca çocuklar Dore Mimi Halı Oyununu da deneyimledi. Etkinliğin kapanışın da ise Dore Mimi “Büyük Buluşma” Çizgi Film Prömiyeri ve Dore Mimi Konseri verildi. 

Editör: Orhan Karadağ