En düşük emekli aylığını 12 bin 500 liraya çıkaran kanun teklifi görüşmelerinde, milyonlarca kişinin beklediği değişiklikler yapıldı.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, kamu görevlilerine verilen toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanma koşulunu hizmet kolunda yüzde 1 barajını aşan sendikalarla sınırlayan toplu sözleşme hükmü Danıştay tarafından iptal edilince kanun çıkarılarak, baraj koşulu da yüzde 2’ye çıkarılmıştı.

Ancak Anayasa Mahkemesi ocak ayında verdiği kararla, söz konusu düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.

Öte yandan, kanun teklifinin Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri esnasında yüzde 1 barajını aşan sendika üyesi memurlara toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesine ilişkin madde eklendi. Muhalefetin itirazlarının ardından Genel Kurul’da değişiklik yapıldı. 

Değişikliğe göre, halayürürlükte bulunan toplu sözleşme ile belirlenen 707 gösterge karşılığı ikramiyeden sendika üyesi olan tüm memurlar yararlanacak. 

Sinop'ta düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı Sinop'ta düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

Yalnızca sendika üyesi olmayan memurlar ikramiyeden yararlanamayacak.

Kamu görevlileri arasında toplu sözleşme ikramiyeleri konusunda ayrımdan vazgeçildi. Böylece her ay 707 gösterge karşılığı toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek. 

Kanunun Resmi Gazete’de yayımını takip eden tarih itibarıyla sendika üyesi tüm memurlara 2024 yılı için her ay 641,81 lira ödeme yapılacak.

Bakan Işıkhan: Emekçilerimizin, memurlarımızın yanındayız

Bununla birlikte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan,  sendika ve konfederasyonlar ile sosyal diyalog zemininde yürütülen 7'nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'nde memurlar için toplu sözleşme ikramiyesi kazanımını sağladıklarını anımsattı.

Bu kazanımın Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasıyla iptal edildiğini kaydeden Işıkhan, şu ifadeleri kullandı: 

"İptal kararı ile ikramiyeden yararlanan kamu görevlilerimizin aylıklarında azalma meydana gelmişti. Biz, emekçilerimizin, memurlarımızın kazanımlarının her zaman yanındayız. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen maddeyle sendikalı memurlarımız toplu sözleşme ikramiyesi olarak 641,81 TL ikramiye alacak ve tüm sendikalı memurlarımızın bu ikramiyeyi almaları sağlanacak. Bu kanun teklifinin yasalaşma sürecine katkı sağlayan Cumhur İttifakı milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Memurlarımız için hayırlı olsun."

Editör: Esin Özdemir