Haber Merkezi - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, üretici kooperatiflerinden Büyükşehir’in ürün almasının Sayıştay kararı ile durdurulduğunu açıkladı. Soyer kararı “Tarım politikasına bir başka darbe” olarak nitelendirdi.

Soyer açıklamasında, “Sayıştay başkanlığı 2022 yılında belediyemizde Sayıştay denetçileri tarafından yapılan dış dene tim sonucunda bir denetim raporu düzenledi ve bu rapor Büyükşehir’e gönderildi. Raporda Büyükşehir tarafında yapılan kooperatif mal alımlarının 4734 sayılı kamu ihale kanunun istisnalar başlıklı 3a maddesi kapsamında olmadığı gibi temel ilkelere uygun olarak açık ihale usulü yapılması gerektiğine kesin raporla tarafımıza bildirilmiştir. Bu kapsamda 16 Kasım 2023 tarihinden itibaren kooperatiflerden işlenmiş ürün alımı gerçekleştirilemeyeceği ve açık ihale usulü ile mal alımının gerçekleştirileceği görülmektedir” dedi.

İBB Meclisi’nde satış gelirleri tartışması: "564 milyon dolar gelirle ne yapıldı?" İBB Meclisi’nde satış gelirleri tartışması: "564 milyon dolar gelirle ne yapıldı?"

"4 yılda 95 kooperatiften alım yapıldı"

Kentteki üretici kooperatiflerinin temsilcileri ile Tarihi Havagazı Fabrikası’nda buluşan Soyer, kooperatiflerden ürün alımının Sayıştay kararı ile durdurulduğunu ve alımların ihale ile yapılması gerektiğini açıkladı. Soyer, yapılan ödeme planlarını anlatarak “2015 – 2018 yılları arasında 15 kooperatiften alım yapılarak, toplamda 438 milyon 429 bin 691 TL ödeme gerçekleşmiştir. 2019 - 2023 yılları arasında ise toplamda 95 farklı kooperatiften ürün alımı gerçekleştirilmiştir. Bu kooperatiflerin ikisi deprem bölgesi olan Hatay ve Osmaniye olmak üzere toplamda 26 tanesi İzmir ili dışındadır.  2019 – 2023 yılları arasında gerçekleşen kooperatif alımları için 958 milyon 636 bin 533 TL ödeme gerçekleşmiştir. Bu kararla, Büyükşehir Belediyemizin küçük üreticileri destekleyerek, şehirdeki dar gelirli vatandaşlarımıza ücretsiz veya ucuz gıda sağlamak yönündeki politikası engellenmek istenmektedir” bilgisini verdi.

Yerel tohum yasağını hatırlattı

Alınan karar ile üreticilerin büyük şirketlerin baskısı altında kalacağını vurgulayan Soyer, “Üreticiye işlenmiş ürün yapma diyor, git büyük şirketlerle rekabet et diyor. Biz bunu 2015'ten beri yapıyoruz. Neden bu hale geldi? 2016’da yerel tohum satışını yasaklayan kanun çıkardılar. 16 bin köyü kapattılar. Çünkü tarım, küçük çiftçinin işi değildir, büyük sanayi firmalarının işidir diyorlar. Siz bırakın topraklarınızı çekip gidin diyorlar size, gidin şehirde gecekonduda oturun, ucuz iş gücü olun diyorlar. Bırakmayacağız. Kanunlar geçerliliğini kamu vicdanından aldığı için herkes için uygulanır. Kamu vicdanı yaralanmıştır, kamu vicdanının yaralanmasına izin vermeyeceğiz. Ben gücümü halktan ve haktan alıyorum, sizden asla vazgeçmem” dedi.

"Ürünü işlemeyelim diye yapılıyor"

Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, “Biz ürünü işlemeyelim diye, dökme yapalım diye böyle bir Sayıştay kararı... Hükümet buğday üretiminde ithalat yapıp, makarna üreterek dünya piyasasından en büyük payı aldığını iddia ediyor. Sen bana buğday ürettirmeyeceksin, buğdayı ithal edip o buğdayla büyük firmalara makarna ürettireceksin sonra da o makarnayı satıp benden alkış bekleyeceksin. Ben seni alkışlamıyorum" şeklinde konuştu.

"2009'dan beri faaliyetteyiz"

Kararı değerlendiren Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk,¨İnşallah bu yolda hep beraber yolun sonunu getireceğiz. Süt Kuzusu projesinin mimarlarından birisiyiz. Biz 2009 yılından beri İzmir’in sütünü kimse zarar görmeden dağıtan kooperatifiz. Bizden daha iyi dağıtacaklarını düşünüyorlarsa gelsinler ama onlar küçük üreticinin değil, büyük üreticinin malını dağıtacaklar biliyoruz. Biz küçük üreticinin malı değerlensin diye kurulan kooperatifleriz. Bu iş nereye giderse gitsin Tunç Başkan’ın arkasında devam edeceğiz" dedi. 

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar