Başkan Uysal açıkladı: Bambus Plajı Antalya’nın Başkan Uysal açıkladı: Bambus Plajı Antalya’nın

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 22 Mayıs 2024 tarihinde aldığı karar ile 24 Nisan günü yapılan Açık Radyo'da dinleyici ile buluşan Açık Gazete programında geçen Ermeni soykırımı ile ilgili ifadeler nedeniyle Açık Radyo'ya üst sınırdan 189 bin 282 TL idari para cezası ve 5 program durdurma cezası verdi.

Yayın durdurma ve para cezasına ilişkin konunun yargıya taşındığı belirtilen Açık Radyo'nun yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"İfade özgürlüğü, hoşgörünün ve açık fikirliliğin gereğidir"

"Bildiğiniz gibi, Açık Radyo'nun temel sloganı 'Kainatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo" olmuştur. Bu çerçevede, radyomuzun, "Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz.' şeklindeki bir yasa maddesini ihlal ettiğinin iddia edilmesi bile bizim için son derece anlaşılmaz ve üzücü bir durumdur.Yargısal süreç içinde de ifade etmeye çalıştığımız üzere, Açık Radyo, ilk yayına geçtiği andan başlayarak her zaman düşünce ve ifade özgürlüğünü ve bunun doğal bir sonucu olan basın özgürlüğünü savunmuştur. Düşünce ve ifade özgürlüğü ve bunun uzantısı olan basın özgürlüğü ve halkın haber alma özgürlüğü, gerek Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde ve gerekse Anayasamızda ayrıntılı olarak düzenlenmiş olup; bu konuda uygulamaya yol gösterecek sayısız uluslararası ve ulusal yargı kararı da mevcuttur. Kaldı ki, ifade özgürlüğü, demokratik bir toplumun esaslı temellerinden biri olduğu gibi çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin de gereğidir"

Açıklamada, alınan kararın gazetecilik ilkeleri doğrultusunda kabulünün mümkün bulunmadığı belirtilerek şunlar kaydedildi;

"Açık Radyo da kuruluşundan bu yana yaklaşık 30 yıldan beri bu ilkelere uygun yayın hayatını sürdürmektedir. Bu çerçevede, RTÜK kararına konu 24.04.2024 tarihli Açık Gazete yayını da aynı ilkeler doğrultusunda yapılmış olup, karardaki değerlendirmelerin evrensel hukuk ve gazetecilik ilkeleri doğrultusunda kabulü mümkün bulunmamaktadır. Bu doğrultuda, cezaya konu gündeki program içinde, ifade ve düşünce özgürlüğünün sınırlarını aşan bir ifade bulunmadığı gibi gerek karara konu ifadeler ve gerekse anılan programın bütünü değerlendirildiğinde, evrensel nitelikteki gazetecilik ilkelerine aykırı bir yön de bulunmamaktadır. Hele, anılan programın toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edici ve toplumda nefret duyguları oluşturabilecek nitelikte olabilmesi mümkün değildir."

Editör: Nur Yıldız