Zerrin Sargut

Özel sektör öğretmenleri, yıllardır süregelen ekonomik ve sosyal mücadelelerini daha da yoğunlaştırmak adına seslerini yükseltiyor. Özellikle 2014 yılında yaşanan taban maaş hakkı kayıplarının ardından, asgari ücretle çalışmak zorunda kalan bu öğretmenler, daha iyi bir çalışma ortamı ve insanca yaşam koşulları için mücadelelerini sürdürüyor.

Özel sektörde çalışmanın zorlukları, fazla mesailer, geçici iş sözleşmeleri ve yaşanan mobbing gibi birçok sorun, öğretmenlerin kaliteli eğitim sunma çabalarına engel oluyor. 2021'de kurulan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'nın başlattığı mücadelede, öğretmenler adil ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ediyor.

29 Ocak'ta Milli Eğitim Bakanlığı önünde taleplerini dile getiren Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası; güvenceli iş ortamı, özlük hakları ve taban fiyat haklarının geri verilmesini istedi.

“Sendikal gereklilik ortaya çıktı”

KPSS Lisans oturumları sıralamaları yenilendi KPSS Lisans oturumları sıralamaları yenilendi

10 yıldan fazla süredir özel sektörde İngilizce Öğretmeni olarak görev yapan, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Batman il temsilcisi Orhan Öner, çok ağır şartlarda çalıştıklarını vurguladı: 

"Belirli süreli iş sözleşmeleri, uzun süreli mesailer, mobbing ve güvencesiz bir ortamla yüz yüze bırakıldık. 2014 taban maaş kanundan çıkarılan taban fiyat ücretinden sonra temel anlamda zorluklar başladı, özel sektörde çalışan öğretmenlerin maaşı erimeye başladı. Kamuda çalışan meslektaşlarının çok altında maaşlar almaya başladılar. Hem maddi anlamda hem de özlük anlamda gün ve gün daha kötü şartlara maruz kaldık. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin yüzde 80'i belki de daha fazlası, asgari ücret ve buna yakın maaşlarla çalışmakta. Özellikle pandemi döneminde kısa çalışma koşullarının verdiği zorlukların, mevcut şartlardaki zorluklara evrilmesiyle başladı. Bir sendikal gereklilik de ortaya çıktı" dedi. 

“Haklarımız adına mücadeleyi büyüteceğiz”

29 Ocak'ta Milli Eğitim Bakanlığı önünde talepleri adına basın açıklaması yaptıklarını söyleyen Öner; statü olarak, kamu ve özel sektörde çalışan öğretmenlerin eşitleneceğini ve bir taban aylık uygulamasına geçileceğini ifade etti: “Taleplerimiz de ısrarcı olmaya devam edeceğiz.  Kanun teklifinin çıkmasını bekliyoruz. Sendikamızı büyütmek ve onun etrafında toplanmak istiyoruz.  Daha iyi şartlarda çalışmak için, özel sektörde çalışan öğretmenlerin özlük hakları için köklü değişiklikler yapılsın istiyoruz. Haklarımızı elde edene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.

“Sorunlarımız çok yönlü”

2006'dan bu yana Ankara'da tarih öğretmeni olarak mesleğini sürdüren, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Ankara temsilcisi Ümit Ulusoy da eğitim emekçilerinden sadece biri. Geçmişten bugüne verilen hak ve emek mücadelesini sahiplendiğini söyleyen Ulusoy, "Şimdilerde somut kazanımlarla ilerlemekteyiz. Sorunlarımız çok yönlü. Özellikle ülkede yaşanan ekonomik kriz ve asgari ücrete yapılan düzenlemeler neticesinde, 2014 yılında elimizden alınan taban maaş hakkının da bir sonucu olarak asgari ücret altı ya da asgari ücrettin biraz üzerinde çalışan öğretmenleriz. Belirli süreli iş sözleşmelerinin yaratmış olduğu kaygı nedeniyle bir dayatma ile karşı karşıyayız. Sadece maddi olarak sıkıntı yaşamıyoruz, sektörde bugün öğretmenin kafasında çay bardağı kıracak boyuta gelen bir mobbing var. Maddi ve manevi bu baskılar içinde, kaliteli bir eğitim gerçekleştirmemiz isteniyor. Ancak bize verilen ücretlerde böyle bir kalite göz önünde bulundurulmuyor" dedi. 

“Ayrım ortadan kaldırılsın” 

Yaptıkları çalışmalar ve verdikleri emek neticesinde kamuda çalışan öğretmenler gibi olduklarını söyleyen Ulusoy, "En az 40 saat derse giren, bunun yanında ekip çalışmaları, sınıf danışmanlığı, kamp çalışmalarına katılan ve nöbet tutan öğretmenleriz. Ancak uygulamada yaşanan bu ayrım, iş verenin bize uyguladığı mobbing, bizlerin moral ve motivasyonunu düşürmekle birlikte, dayatılan asgari ücret uygulaması da bizleri açlık ve yoksulluk arasında asgari bir yaşama mahkum etmekte. Bugüne kadar etkin bir düzenleme yapılamadı, bizler taban maaş fiyatları için 29 Ocak 2024'te meclis önünde bir eylem gerçekleştirdik, Türkiye genelinde yoğun katılımlı bir eylemdi. Bu eylem sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüştük. Yapılan görüşmeler sonucunda ise bakanlığın nisan ayında açıklamayı düşündüğü bir taban bilgisi olduğu elimize ulaştı. Taban maaş istediğimiz haklarımızdan bir tanesi. Bu ve belirli süre yapılan iş sözleşmelerinin kaldırılması, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması ve diğer birçok hakkımız için mücadele etmeye devam edeceğiz" diye belirtti.

Ulusoy son olarak, özel sektörde çalışan öğretmenlerin sendika altında bir araya gelmesini belirterek, şu çağrıyı yaptı: "Öğretmenlere çağrımız, bulundukları illerde temsilcilerle tanışmaları, haklarını öğrenmeleri. Haklarımızı öğrendikçe ne kadar haklı olduğumuzu ve kanunsuz bir iş yapmadığımızı daha da güçlü hissediyoruz."

Muhabir: Zerrin Sargut