Özel okulların ücretsiz öğrenci kontenjanının yüzde ikisi, Milli Eğitim Bakanlığı’nca belirlenecek. MEB yetkililerinin verdiği bilgiye göre, “ücretsiz öğrenci” başvurusu okula değil bakanlığa yapılacak, öğrenciler sistem üzerinden yerleşecek ve veliler okul yönetimiyle sözleşme imzalayacak. Cunhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre Bakanlıktan okullara gönderilen yazıda, “Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda ücretsiz okumada önceliği olan çocukların kurumlara yerleştirilme işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı’nca oluşturulan sistem üzerinden gerçekleştirilecektir” ifadesine yer verildi. 

"Bakanlık dayatma uyguluyor"

MEB'den lise eğitiminde değişim sinyalleri MEB'den lise eğitiminde değişim sinyalleri

Bakanlığın aldığı kararı ise özel okul yöneticileri "velilerin konuyu mahkemeye taşıyacağı" gerekçesiyle tepki gösterdi. 

Özel okullarda ücretsiz öğrenci kontenjanının yüzde üç olduğunu hatırlatan bir özel okul kurucusu şunları söyledi:

“Burslu kontenjanı için çok yoğun başvurular olur her zaman ve biz de birçok kritere göre değerlendiririz. Ancak kimi okullar sınav puanıyla alıyor öğrencileri ve bursu da o öğrenciler arasından seçtiklerine veriyor. Robert Koleji’nin de diğer yabancı okulların da burslu kontenjanı var. Bu okullara yerleştirmeyi neye göre yapacaksınız? Puantaj dışında yaparsanız dava konusu olur, hukuki sorunlara yol açar. Veliler mahkemeye taşır. Bakanlık, ‘Burslu öğrenci kararını ben vereceğim’ diyor. Bu dayatmadır ve pratikte uygulanamaz.”

Editör: Ziya Burak Erol