Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Özge Polat Kent Kitaplığı'nın açılışında üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.

Gençlerin soruları üzerine, geçtiğimiz günlerde DEM Parti İmralı Heyeti ile yaptığı görüşmeye dair açıklamalarda bulunan Özel, Türkiye'nin bir demokratik açılıma ihtiyaç duyduğunu ve bu sürecin şeffaf olması gerektiğini belirterek "Türkiye'nin bir demokratik açılım yapması lazım ama bir kapalı kutu var. İçinde ne olduğu belli değil. Ben gelen heyete de söyledim. Bizim kurallarımız belli Anayasayı değiştirtmeyiz, demokratik adımlar dışında bir şeyde olmayız. Gizli pazarlığa evet demeyiz" dedi.

Bir öğrencinin "Çözüm süreci adı altında neler yapıldığını halk bilmiyor. ‘Öcalan’ın hapisten çıkarılması gibi meselelerin karşılığında ne olduğu açıklanmıyor,’ sorusu üzerine de Özel, çözüm sürecinin şeffaf ve açık bir şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. "Bu süreç Meclis'te olmalı, halkla paylaşılmalı. Bizim kırmızı çizgimiz, şehit aileleri ve gazilerinin temsilcilerinin sürece dahil olmasıdır," dedi.

"Demokratik adımlar dışında bir şeyde olmayız"

Suriye'ye YÖK'ten "akademik" destek Suriye'ye YÖK'ten "akademik" destek

Özel, Türkiye'nin bir demokratik açılım yapması gerektiğini ancak bu sürecin "kapalı kutu" gibi gizli şekilde yürütülemeyeceğini ifade ederek şunları söyledi; "Ben gelen heyete de söyledim. Bizim kurallarımız belli; Anayasayı değiştirtmeyiz, demokratik adımlar dışında bir şeyde olmayız. Gizli pazarlığa evet demeyiz. Bir kişinin özgürlüğü, bir pazarlığın parçası olamaz. CHP, 1989’dan beri Kürt meselesinin demokratik yollarla çözülmesi gerektiğini savunuyor. Bizim amacımız, anayasa çerçevesinde eşitlik ilkesine dayalı bir çözüm ve buna herkesin katılımını sağlamaktır."

"Eğitim reformlarına ağırlık vereceğiz"

Gençlerin Türkiye'den yurt dışına göç etmeleri konusundaki endişelerini dile getirmeleri üzerine Özel, iktidara geldiklerinde bu sorunu çözmek için planlama ve eğitim reformlarına ağırlık vereceklerini söyledi. 

Türkiye'deki iş gücü planlamasında ciddi eksiklikler olduğunu vurgulayan Özel, "Eskiden Devlet Planlama Teşkilatı vardı, şimdi bu görev tamamen ihmal ediliyor. Bugün 63 eczacılık fakültesi var, ancak ihtiyaç çok daha düşük. Benim mezun olduğum dönemde, Türkiye'deki eczacılık fakültesi sayısı 6'ydı ve 2 bin eczacıya ihtiyaç vardı, şimdi ise bu sayı 36 binin üzerine çıktı," dedi.

"Türkiye'nin geleceğini rayına oturtacak şey, Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefidir"

Özel, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefini vurgulayarak, "Türkiye'nin geleceğini rayına oturtacak şey, Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefidir. Biz, Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecini destekliyoruz. Bu sadece ekonomik değil, psikolojik bir etki de yaratacak. Gençler için daha yaşanılabilir bir Türkiye hedefliyoruz," dedi.

Editör: Nur Yıldız