Kültür-Sanat

Midas Kale'de Frig fırınları ve ocakları bulundu

Eskişehir'de yürütülen kazı çalışmaları sırasında, Midas Kale'de yaklaşık 2,800 yıl öncesine ait Frig ocak ve fırınları keşfedildi.

Abone Ol

Eskişehir'in Han ile Seyitgazi ilçeleri arasında yer alan Midas Kale'de gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, Friglere ait ocak ve fırınlar bulundu. Kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle 2022 yılında başlatıldı. Kazı başkanlığını yürüten Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Polat, 26 hektar alana sahip Midas Kale'de önemli buluntular açığa çıkardıklarını bildirdi.

Kazıda, Frig kaya altarı (sunak) önünde yapılan çalışmalarda milattan önce 7'nci yüzyıla ait ocak ve fırınlar tespit edildi. Bu ocakların, Frigler tarafından dini ritüeller için kurban edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların etlerinin pişirilmesi ve ekmek yapılması amacıyla kullanıldığı belirlendi. 

Doç. Dr. Polat, bu yıl ağırlıklı olarak "Agdistis kutsal alanı" olarak adlandırılan bölgedeki kazı çalışmalarına odaklandıklarını ifade etti. Polat, "İlk kez bir Frig altarı önünde yapılan kapsamlı kazılar sayesinde altar önünde yapılan ritüellerin hazırlıklarının gerçekleştirildiği, ocakların bulunduğu, basit düzende taş temel ve ahşap konstrüksiyona sahip mekanların varlığını saptadık. Yaptığımız ilk tespitlere göre milattan önce 8-7'nci yüzyıla yani Orta Frig Dönemi'ne tarihlenen kutsal alanda, aynı zamanda yine milattan önce 7-6'ncı yüzyıl Lidya seramikleri ile üst tabakalarda 1'inci ve 2'nci yüzyıla tarihlenen Roma Dönemi'ne ait seramikler ve buluntular tespit edildi." dedi. 

Kazı alanında ayrıca, kayalık platform üzerinde sıralı 4 kaya çanağı ile ana tanrıça Matar'ın soyut betimlerinden bir kaya idolü de tespit edildi. Polat, "Kaya çanakları ve hemen çanakların yakınında bulunan idolün varlığı, bu alanın ana tanrıça tarafından bolluk ve bereket ritüellerinin kutsandığının somut bir kanıtı oldu." diye ekledi. 

Bölgedeki kazılar, tarihin derinliklerinden günümüze kadar yaşamın devam ettiğini ortaya koyuyor. Polat, "Yaptığımız yüzey araştırmalarında Alt Paleolitik döneme ait taş aletler bulduk. Daha sonra gelen medeniyetlerin hemen hemen hepsi bu coğrafyada yaşamış çünkü bu derin vadiler hem savunmaya uygun hem de çok bereketli. Aynı zamanda sulak alanları olduğundan yerleşim için tercih edilmiş." şeklinde konuştu.