Haber Merkezi - Tanıtım toplantısında, öncelikle APİKAM arşivindeki görüntülerden hazırlanan "İzmir'in Değişen 100'ü" adlı kısa bir film gösterimi yapıldı. Bu film, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduğu dönemden günümüze kadar olan İzmir'in 100 yıllık tarihine odaklandı. Film gösteriminin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi, Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürü Tuğba Kılıçkaya, kitap serisinin hazırlık süreci ve içeriği hakkında bilgi verdi.
Başkan Tunç Soyer, tanıtım toplantısında projeye katkı sağlayan 52 yazar ve 11 editörün isimlerini tek tek okuyarak teşekkür etti. Soyer, zaman ve değişim gibi büyük güçlerin kontrol edilemeyeceğini ancak bu güçlere uyum sağlanabileceğini vurguladı. Ayrıca, sürdürülebilirliğin geçmiş ile gelecek arasındaki adaleti sağlama konusundaki önemine dikkat çekti ve bu kitap serisinin şehrin tarihini anlamak için önemli bir kaynak olduğunu ifade etti.
Kent tarihinin farklı yönleri yer alıyor
Projenin bir diğer önemli ismi olan Doç. Dr. Akın Ersoy, projenin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu belirtti. Projeyi başlatan Tunç Soyer'in vizyonunu ve çalışmaları anlattı. Uzun ve zorlu bir sürecin ardından İzmir'in kitap külliyatının tamamlandığını ve bu çalışmanın ileride yapılacak akademik çalışmalara rehberlik edeceğini vurguladı.
Kitap dizisi, toplamda 10 ciltten oluşuyor ve bu çalışmada 52 yazar ve 11 cilt editörü yer alıyor. Bu isimler arasında akademisyenler, araştırmacılar, gazeteciler, yazarlar ve sanatçılar bulunuyor. Her bir cilt, İzmir'in son 100 yılda geçirdiği değişim ve gelişim sürecini tarihsel bağlamıyla ele alıyor. İzmir'in tarih, arkeoloji, edebiyat, sanat, göç, kimlik, mutfak kültürü, spor ve toplumsal hareketler gibi çeşitli alanlarını kapsayan bu kitaplar, İzmir'in 100 yıllık sürecini anlatıyor ve gelecek nesillere ışık tutacak bir kaynak olma amacını taşıyor.
Kitaplar,
İZELMAN Kitap Kafelerden ve tüm
İZELMAN satış noktalarından ulaşabilecek.
Farklı disiplinlerden akademisyenler, Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir Kitap Dizisi için bir araya geldi. Dizinin farklı konu başlıkları altında çalışan editörler ve yazarlar ise şu şekilde:
Arkeoloji
- Editör: Doç. Dr. Akın Ersoy
- Yazarlar: Doç. Dr. Akın Ersoy, Prof. Dr. Binnur Gürler, Prof. Dr. Cumhur Tanrıver, Doç. Dr. Murat Tozan, Doç. Dr. Zafer Derin.
Edebiyat ve Sanat
- Editör: Asuman Susam
- Yazarlar: Eren Aysan, Prof. Dr. F. Reyhan Altınay, Feyza Akbulut Öner, Prof. Dr. Lale Kabadayı.
Göçler, Karşılaştırmalar ve Değişim
- Editör: Prof. Dr. Şevket Işık
- Yazarlar: Bahar Kaba, Arş. Gör. Hüseyin Mert Arslan, Doç. Dr. İlkay Südaş, Prof. Dr. Mustafa Yakar, Prof. Dr. Şevket Işık.
İzmir, Şehir, Kimlik, Bellek
- Editör: Prof. Dr. Melek Göregenli
- Yazarlar: Esra Dabağcı, Arş. Gör. Ezgi Mehmetoğlu, Prof. Dr. Hümeyra Birol, Yrd. Doç. Dr. Pelin Karakuş Akalın.
Kamusal Mekânlar
- Editör: Prof. Dr. Emel Kayın
- Yazarlar: Prof. Dr. A. Emel Göksu, Doç. Dr. Ahenk Yılmaz, Doç. Dr. Burkay Pasin, Duygu Damla Ergican, Prof. Dr. Emel Kayın, Göksel Köksoy Karpat, Doç. Dr. İnci Uzun.
Mutfak Kültürü
- Editör: Doç. Dr. Ahmet Uhri
- Yazarlar: Doç. Dr. Ahmet Uhri, Dr. Öğr. Üyesi Betül Öztürk, Nedim Atilla, Nihal Kadıoğlu Çevik.
Sanat Tarihi ve Mimari
- Editörler: Prof. Dr. Hikmet Sivri Gökmen ve Doç. Dr. Şakir Çakmak
- Yazarlar: Doç. Dr. Cengiz Gürbıyık, Doç. Dr. Cenk Berkant, Doç. Dr. Feyzal Avcı Özkaban, Gamze Çiğit, Doç. Dr. H. İbrahim Alpaslan, Melike Yurdagül.
Spor
- Editör: Prof. Dr. Ahmet Talimciler
- Yazarlar: Prof. Dr. Ahmet Talimciler, Ali Suavi Yardımoğlu, Doç. Dr. Sevda Korkmaz, Tuğrul Akşar.
Tarih
- Editör: Dr. Öğr. Üyesi Erkan Serçe
- Yazarlar: Prof. Dr. Alp Yücel Kaya, Prof. Dr. Ercan Uyanık, Dr. Öğr. Üyesi Erkan Serçe, Doç. Dr. Hasan Taner Kerimoğlu.
Toplumsal Hareketler
- Editör: Prof. Dr. Ayşen Uysal
- Yazarlar: Prof. Dr. Demet Lüküslü, Öğr. Gör. Eylül Çelik, Prof. Dr. Hayriye Özen, Dr. Işıl Erdinç.