Çevre

Karaloğlu'ndan Çınar-Mazıdağı açıklaması: Sosyal medyaya itibar etmeyin

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, jandarma olay yeri inceleme ekiplerinin bölgede araştırmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Bunların hepsi söylenti. Şu an şu sebepten çıkmıştır diyebileceğimiz bir tespitimiz yok" dedi.

Abone Ol

Diyarbakır Çınar'a bağlı kırsal Köksalan Mahallesi'nde başlayan ve Mardin Mazıdağı'na yayılan yangına ilişkin hasar tespit ve nedenini belirleme çalışmaları sürüyor.

Yangına müdahale esnasında hayatını kaybeden 30 yaşındaki Ubeydullah Buğdaycı ve 15 yaşındaki yeğeni Abdurrahman Buğdaycı'nın cenazesi, Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'ndan aileleri tarafından alınarak Köksalan Mahallesi'nde toprağa verildi.

Cenazeye İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu da katıldı. Bir gazetecinin yangının çıkış nedenine ilişkin sosyal medyadaki iddiaları sormanın ardından Karaloğlu, "Yangının çıkış sebebiyle ilgili şu anda Cumhuriyet savcılığımız olay el koymuş durumda. Jandarma olay yeri inceleme ekipleri bölgede araştırmalarına devam ediyor. Bunların hepsi söylenti. Sosyal medyada yazılan çizilenlere çok fazla itibar edilmemesini de vatandaşlarımızdan rica ediyoruz" dedi. 

"Çok ciddi bir zirai yangınla karşı karşıya kaldık"

Öte yandan, cenazenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Karaloğlu, bir haftadır ülkede hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, nemin oldukça düşük olması ve yer yer şiddetli rüzgar dolayısıyla ülkenin farklı bölgelerinde hem orman yangınları hem anız kaynaklı veya örtü yangını dedikleri zirai yangınlarla çok yoğun bir mücadelenin olduğuna dikkat çekti.

Bakan Yardımcısı Karaloğlu, Çınar ve Mazıdağı ilçesinde çok ciddi bir zirai yangınla karşı karşıya kaldıklarının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Hem anız yangını hem daha hasadı yapılmamış tarla yangını olarak, örtü yangını olarak tarif edebileceğimiz büyük bir yangınla karşı karşıya kaldık. Yangının başlamasından hemen sonra Diyarbakır Valimiz ve Mardin Valimizin liderliğinde bölgede jandarmamız, AFAD'ımız, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Mardin Büyükşehir Belediyemizin itfaiye teşkilatları, Orman Bölge Müdürlüğümüzün orman yangın söndürme ekipleri, Sağlık Bakanlığımızın UMKE ve 112 acil müdahale ekipleri bölgeye sevk edildi ve mücadele başladı. Sadece Sağlık Bakanlığımız 19 ambulans, 7 UMKE timini bölgeye sevk etmiş oldu."