Naz Akman
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’ne göre 8,9 milyon arılı kovan varlığı ile dünyada üçüncü, 118 bin ton bal üretimi ile ikinci sırada yer alan Türkiye’de, art arda yaşanan orman yangınları nedeniyle arıcılık büyük darbe almış durumda. Çam balı üretimi ile ön plana çıkan Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yaşanan yangınlar arıcılık faaliyetlerini neredeyse durma noktasına getirdi. Özellikle Ağustos-Kasım ayları arasında yoğun şekilde arıcılık faaliyetlerinin sürdüğü bu dönemlerde ormanlık alanlardaki yangınlar özellikle çam balı üretiminin azalmasına neden oluyor. Çünkü arıcılık faaliyetleri ve arı ürünleri üretiminin yüzde 70’i orman içi ve orman kenarlarından faydalanılarak yapılıyor. Dolayısıyla yanan her ormanlık alan, bölgedeki arıcılık faaliyetlerinin en az 30-40 yıl durması anlamına geliyor.
Bal arılarının yaşam alanı daralıyor
Binlerce ailenin geçim kaynağı olan arıcılıkta, bal arılarının yaşam alanı bu nedenle her geçen gün daralıyor. İklim krizi ve beraberinde sıcakların artması ile ihmaller dolayısıyla bal arılarının yaşama gücünde, yavru üretiminde, uçuş etkinliğinde, koloni veriminde, hastalık ve zararlılara dirençte ve çevreye adaptasyonda azalmalar gözlemleniyor.
Arıcılar destek bekliyor
Son aylarda İzmir’in Bayraklı, Karşıyaka, Çeşme, Urla, Çiğli, Gaziemir bölgelerinde yaşanan orman yangınlarında arıcılık faaliyetlerinin etki durumunu sorduğumuz İzmir Arıcılar Birliği Başkanı Hüseyin Şengül, ilçe tarım müdürlüklerinin tutanaklarına göre en az 40 arıcının zarar gördüğünü belirtti. Şengül geçtiğimiz hafta yaşanan orman yangınlarından arıcıların gördüğü zararın ise henüz tespit edilemediğini belirtti. Şengül, yine tutanaklara göre bin 195 arılı kovanın, 585 boş kovanın, 125 katlı boş kovanın, barakaların, ekipman ve çeşitli arıcılık malzemelerinin yangınlar nedeniyle zarar gördüğünü ifade etti. Söndürme işlemleri neticesinde hasarın ortaya çıkacağını ifade eden Şengül, arıcıların faaliyetlerine devam edebilmeleri için desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.