Hukukçular, suçun ABD’de 25 yıla kadar, Türkiye ise 6 yıla kadar hapis öngördüğünü belirterek “Anne ve oğlu burada yargılanmak isteyecektir” öngörüsünde bulunuyor.

Türkiye gazetesinden Yeşim Erarslan’ın haberine göre, ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesine ilişkin ikili bir antlaşma olduğunu belirten hukukçu Hadi Dündar, bu anlaşma gereği şüphelinin ABD vatandaşı olsa bile iade edilebileceklerinin altını çizdi.

Timur Cihantimur’un bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme annesi Eylem Tok’un ise delilleri karartma, suçluyu kayırma ve ihmalden hakim karşısına çıkacağını ifade eden Dündar “Cihantimur’u ABD teslim etmezse ve orada yargılamaları yapılırsa o zaman da ABD kanunlarına göre ‘kasıtsız insan öldürme’ suçundan yargılanacak. ABD’de bu suçun cezası daha fazla olduğundan, Eylem Tok ve oğlu Türkiye’de yargılanmayı isteyecekler diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ABD’de birini öldürme suçunun cezasının 4 derecede belirlendiğini ifade eden Dündar, en hafifinin ‘kasıt olmadan birini öldürme’ olduğunu bunun da 9 yıl ile 25 yıl arasında değişen cezası bulunduğu ifade etti.

Memurlar 81 ilde eylemde Memurlar 81 ilde eylemde

TCK’da ise taksirle bir insanın ölümüne sebep olan kişi 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Bu suçun bilinçli olarak işlenmesi hâlinde ise ceza yarı oranında artırılıyor.

Muhabir: Ziya Burak Erol