Güncel

Hrant Dink için karanfiller bırakıldı: "Karanlıkla yüzleşmeden karanlıktan çıkamayız"

Gazeteci Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın tahliye edilmesine tepkiler sürmeye devam ederken, Dink'in vurulduğu yere bugün karanfil bırakıldı. Anmaya katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Karşımızdaki kötülük ve derin güçler, katillerine sahip çıkıyorlar. Bütün iyi insanlar birbirine ve adalet arayışına sahip çıksın" şeklinde konuştu. 

Abone Ol

Haber Merkezi - Hrant’ın Arkadaşları İnisiyatifi saat 14.00’te Hrant Dink’in vurulduğu yerde, Sebat Apartmanı önünde (Eski Agos Ofisi) buluştu. Buluşmaya çok sayıda vatandaş da katıldı.

Hrant’ın Arkadaşları adına açıklamayı Bülent Aydın yaptı. Bülent Aydın, “Biz bu karanlık cinayetin arkasındaki kötülük ortaya çıkarılana kadar, bu alçak cinayete karışan herkes yargılanana kadar ve bu kötülükle yüzleşme sağlanana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız” dedi.

Açıklamada şunları kaydedildi:

Yaşı küçük, ayarlanmış tetikçi, nitekim mahkemenin verdiği cezayı doldurdu ve çıktı. Bu bir infiale neden oldu. Bu çok doğal çünkü bunun arkasında 100 yıllık kötülük var. Bunun arkasında 16 yıldır süren hukuksuzluk var. Hrant’ın Arkadaşları, hepiniz tanıksınız. Duruşmalar, mahkemeler, geçen yıllar boyunca Hrant Dink’i bu tetikçilerin önüne atan, onu hedef gösteren, katline ferman çıkaran hiç kimse bu davada yargılanmadı. Bugün yüzümüze çarpılan kötülük bunun sonucudur. Tetikçileri örgütleyen, hazırlayan, koruyup kollayan ve onların cinayetten sonra sırtını sıvazlayan o derin kötülük ile bu duruşmalar boyunca hiç yüzleşilmedi. Bu cinayetin arkasındaki karanlığa bakılmadı. 16 yıl boyunca süren mahkemeler boyunca Hrant Dink ailesinin avukatlarının açıklamaları ve talepleri dışında o duruşma salonunda bu kinden, öfkeden bahseden olmadı. Milliyetçiliğin, ırkçılığın yol açtığı bu karanlık çukurdan bahseden olmadı. Bu cinayetle yüzleşilmediği için, bu fırsat reddedildiği için işte bugün buradayız.

"Karanlıkla yüzleşmeden karanlıktan çıkamayız"

Sevgili Rakel Dink’in Hrant Dink Vakfı’nda sürmekte olan Azınlıklar Konferansı’nda dün yaptığı konuşmada söylediği sözler üzerine söz söylemek zor ama ben Hrant’ın Arkadaşları adına bir kez daha burada tekrarlamak istiyorum. Biz bu karanlık cinayetin arkasındaki kötülük ortaya çıkarılana kadar, bu alçak cinayete karışan herkes yargılanana kadar ve bu kötülükle yüzleşme sağlanana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız. Biz daha ilk duruşmalardan başlayarak ‘Bu dava ne zaman başlayacak’ dedik. ‘Öldür’ diyenler yargılansın dedik. Bunu bugün de bir kez daha burada tekrarlıyoruz. Biz bitti demeden bu dava bitmez. Eğer daha cinayet davası sona ermeden tetikçiler üstelik içinde iyi hâl tabiri de geçen bir kararla aramıza bırakılıyorsa 16 yıldır tekrarladığımız karanlıkla yüzleşmeden biz o karanlığın içinden çıkamayız. Vicdan ve adalet sahibi insanlar, ayağınıza sağlık; bugün de buraya geldiniz, isyanımızı, öfkemizi paylaştınız. 3 gündür de böyle yapıyorsunuz, sağ olun. Şimdi buraya, vurulup düştüğü yere, Hrant için getirdiğimiz karanfilleri bırakıyoruz. Bir kez daha söyleyelim. Biz bitti demeden bu dava bitmez.”

CHP lideri Özgür Özel'de katıldı

CHP Genel Başkanı Özgün Özel ve Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin de buluşmaya katılanlar arasındaydı. Cumartesi Anneleri de buluşmada yerlerini aldı.

‘Günü geldiğinde katilimize de sahip çıkarız’ diyorlar

Özel, "Bugün Hrant’ın arkadaşlarının çağrısı ile buradayız. Bir derin güç, hepimize had bildiriyor. Elbette en çok Ermeni cemaatini yaralıyor, üzüyor, tedirgin ediyor. Türkiye’deki tüm muhaliflere şunu söylüyorlar: ‘Biz buradayız’ diyorlar. ‘Günü geldiğinde katilimize de sahip çıkarız’ diyorlar. Kötülük, katiline sahip çıkıyorsa; tüm iyi insanları Hrant’ın davasına, bütün mağdurların davalarına, Türkiye’deki insan hakları sorunlarına, Türkiye’deki bütün eşitsizliklere karşı birleşmeye davet ediyorum. Karşımızdaki kötülük ve derin güçler, katillerine sahip çıkıyorlar. Bütün iyi insanlar birbirine ve adalet arayışına sahip çıksın" ifadesini kullandı. 

Özel, "Yürüyüşlere, açıklamalara gelin. Gelin ki kötülük kaybolsun gitsin. İyi insanlar birbirinin gözünün içine bakabilirler. Rakel Dink, 17 yıldır gözümüzün içine bakıyor. Ama kötüler gözünüzün içine bakamazlar, onlar kaçarlar saklanırlar. İyi insanlar bundan sonra birlikte cesaret göstersinler, kötülüğü hep birlikte yeneceğiz, söz veriyorum" diye konuştu.