Güvenlik teknolojileri, ‘güvenliğin güvenliği’ vurgusunda buluştu
Haber: Deniz Ali Tatar
Marmara Tanıtım Fuarcılık tarafından düzenlenen ve altıncı yılında organize edilen “Güvenlik ve Ülke Güvenliği ISAF Exclusive Fuarı ve Konferansı”, hem sektör profesyonellerini hem de Ankara halkını bir araya getirdi. Sheraton Ankara Hotel & Convention Center’da gerçekleşen ve yoğun ilgiyle karşılanan fuar ve konferans kapsamında ilk kez sergilenen ürünler, yoğun ilgiyle karşılandı. Fuar kapsamında yer alan elektronik güvenlik cihazlarından insansız araç ve robotlara kadar son derece teknolojik sistemlere sahip ürünler ve afetlerde ileri teknoloji ürünleri fuar katılımcıları tarafından değer gördü. Fuar kapsamında ağırlıklı ticari etkinlikler de gerçekleşirken, konferanslarla da bilgi aktarımları yapıldı. Fuar, 10-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti.
“Teknolojiye dair güvenlikle ilgili her veriyi takip ediyoruz”
Marmara Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Bayram, fuarı ‘Güvenlik sektörünün en prestijli buluşması’ olarak tanımladı. ISAF Exclusive Konferans ve Fuarı’nın eşit oranda bir araya getiren etkinlikleri tarif eden CONFEX özelliğinde yapıldığını söyleyen Bayram: “Fuarımızı, yurt içinde güvenlik sektörünü bir araya getiren konferans niteliğinde bir etkinliğin eksikliğini gidermek amacıyla düzenledik. Fuarımız ayrıca kamu kurum ve kuruşlarının ilgili birim yöneticileri ve ekibi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tüm birimleri, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tüm Daire başkanlıkları, özel sektör temsilcileri, üniversitelerin idari kadroları, hastanelerin, otellerin, turizm yatırımcıları, taahhüt firmaları ve ilgili meslek gruplarından kişiler tarafından takip edildi.” diyerek anlattı.
Bayram ayrıca, teknolojinin gelişmesinin fuarda olumlu bir etki yarattığını ve adeta kabuk değiştirdiğini söyledi: “Teknolojide artık geldiğimiz noktada, güvenliğin güvenliğini konuşuyoruz. Isaf Exclusive’de fuarı gezerken güvenlik ve ülke güvenliğine ilişkin ürünleri bir araya geldi. Biz fuar ekibi olarak sürekli, teknolojiye dair güvenlikle ilgili her veriyi takip ediyoruz. Markalarımızın global markalara yaptığı katkıları biliyoruz. Dünyadaki knowhowların argeleri bizden çıkıyor ve bu çok önemli. Ülke verilerine baktığımızda, büyümenin en çok Türkiye’de olduğunu görüyoruz. Dünyada bu sektörün hacmi 15 milyon dolar. Bu büyüme Türkiye’de yüzde yüzlük bir büyümeye ulaştığını gösteriyor. Savunma Sanayi çok gelişiyor. Sanayideki büyümenin güvenlik sektörüne çok yansıyacağını düşünüyoruz. Ayrıca katılımcılarından çok olumlu geri dönüşler aldık, bu fuarın başarıya ulaşmasından dolayı mutluyuz.” diyerek anlattı.
Deprem riskiyle daha güvenli bir dünyada yaşayabilmek tartışıldı
Fuarın yanı sıra ayrıca konferanslar da düzenlendi.Yakın zamanda gerçekleşen ve 11 ili kapsayan yıkıcı depremler dolayısıyla halkı bilinçlendirmek ve destek olmak adına bir konferans gerçekleşti. BİTES Savunma Havacılık ve Uzay Teknolojileri, Strateji ve Proje Geliştirme Müdürü Dr. Nilsun Hasançebi’nin moderatörlüğünde gerçekleşen konferansın başlığı ise “Savunmada ve Afetlerde İleri Teknolojiler ile Arama Kurtarma” oldu. Oturum kapsamında, deprem riskiyle alakalı olarak daha güvenli bir dünyada yaşayabilmek amacıyla tartışıldı. Ayrıca tüm katılımcılara, bilimsel ve teknik topluluğun yapması gerekenler de bu oturumda anlatıldı. BİTES Savunma Havacılık ve Uzay Teknolojileri ve CEO & SASAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Uğur Coşkun ise; fuar kapsamında ürün kullanımında digital ikiz, bakım ve onarım faaliyetlerinde digital ikiz ve sürdürülebilirlik konularında ayrıntılı bir sunum düzenledi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ercüment Büyükşener’in sunumunda ise, gerçekliğin sorgulandığı neyin gerçek neyin yapay olduğunu ayırt edemeyeceğimiz bir sürece doğru ilerlendiği konuşuldu. Ayrıca Büyükşener, devletler ve toplumların yapay zeka ile olan ilişkisinin anlaşılmaya çok ihtiyaç duyulduğunun altını da çizdi.
“Mobil iletişim artık her sektörde”
Oturumda söz alan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) İzleme ve Değerlendirme Uzmanı Bahadır Topal, iklim değişikliğinin tarımsal üretimden su tüketimine kadar birçok etkisinin olduğunu söyledi. İklim değişikliği hakkında önemli uyarılarda bulunan Topal: “İklim değişikliğinin ilerlediği noktada Mezopotamya çölleşmeye doğru gidecek. Rusya ve Ukrayna’nın ihracatı dünyada ticareti yapılan toplam kalorinin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturuyor. İki ülke yüzde 34, 1 ile buğday, yüzde 26,8 ile arpa, yüzde 23,9 ile ayçiçeği ve yüzde 17,4 ile mısır başta olmak üzere birçok önemli tahıl ve yağlı tohum için ilk beş küresel ihracatçı arasında yer alıyor. Savaşın dünyadaki gıda arzına etkisi bu oranda oldu. Covid ve Rusya-Ukrayna savaşı, gıda sektöründe de aynı oranda etki yarattı.” diyerek anlattı.
Oturumun bir diğer katılımcılarından olan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Kemal Turnacı ise, mobil iletişimin günümüzde savunma sanayiinden sağlığa ve ulaşıma birçok sektöre hizmet sunduğundan söz etti. Haberleşmenin önemini vurgulayan Turnacı: “Gündemimiz afet dönemindeki iletişimi vurgulamak. Mobil iletişim sektörünü değerlendirecek olursak bir toplumun gelişmesindeki en önemli etken dijitalleşme olarak karşımıza çıkıyor. Dijitalleşmemin ürünü ise mobil iletişim araçlarıdır. Mobil iletişimin hayati öneme de sahip olduğunu hepimiz yaşadık. Bizim bağlantıda oluşan sorunları değil bu sorunları önlemede nasıl uygulamalar geliştirmemiz gerektiğini konuşmamız gerekiyor” diyerek anlattı.
Bunlar da ilginizi çekebilir