İstihdam için Vasıflı İşçi Eğitim Programında (SWEEP), 15-29 yaş aralığındaki ne eğitim ne de iş hayatında olan NEET olarak adlandırılan gençlerin iş hayatına aktif katılımı hedeflenmişti. Türkiye’de ortalama her 4 gencin maruz kaldığı bu duruma çözüm niteliğinde uygulanan proje kapsamında gençlere; kişisel gelişim, mesleki ve iş başında eğitim olmak üzere üç aşamalı bir eğitim programı verildi.

Artan Sağlık Sorunları ve Yaşlanan Nüfusa Bakım Hizmeti

Türkiye’de nüfusun yaşlanmasıyla ilgili bilgi veren göstergelerden olan ortanca yaş 2018'de 32 iken 2024'te 35 oldu. Nüfus projeksiyonlarında ortanca yaşın 2030'da 35,6, 2040'ta 38,5, 2060'ta 42,3 ve 2080'de 45 olacağı tahmin edilmektedir. Öte yandan; son yıllarda ülkemizde sağlık ve ilaç sektörü, teknolojideki gelişmeler, uzaktan bakımın yükselişi, değişen tüketici davranışları ve COVID-19 pandemisi ile birlikte hasta bakım sektöründeki eleman açığı da artmış, bu durum özellikle yaşlı bakım sektöründe açık bir şekilde dikkat çekmektedir. 

Projede temel amaç mevcut işgücü piyasası ihtiyaçlarına dayalı olarak istihdamda, eğitimde veya öğretimde olmayan (NEET) gençlerin istihdamını artırmaktır. 

Projenin bir diğer hedefi ise, hasta ve yaşlı bakımı ile sağlık sektörünün mevcut işgücü ihtiyacına yönelik eğitimler sağlamak ve bu alanda eğitime katılan kişilerin istihdam edilebilirliklerini artırmaktır. 

I M G 20241104 W A0011

Adaylar, Seçim ve Olanaklar

Projede adaylar için aranan temel şart ne istihdamda ne de eğitimde olmaları olarak belirlenmiştir. 15-29 yaş aralığında 40 genç Ankara’dan, 40 genç ise Samsun’dan; 68’i kadın (%85) toplamda 80 kursiyer eğitime alındı. 3 aylık teorik eğitimin ardından 2 ay da pratik eğitim uygulamalı eğitim verildi. Kursiyerlere eğitime geldikleri her gün için günlük 10 Euro ücret ödenirken, ayrıca eğitim boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigorta Primleri de proje bütçesinden karşılandı. 

Şişecam soda külü üretiminde dünya liderliğine yürüyor Şişecam soda külü üretiminde dünya liderliğine yürüyor

Teorik ve pratik eğitimin ardından, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İş ve Meslek Danışmanları tüm kursiyerlere Bireysel Eylem Planı hazırlayarak, işgücü piyasasında açık işlere hızlı yönlendirmeler sağlandı.

Teorik Eğitim ve Pratiğin Buluştuğu Programda İş Ararken 50 Euro İmkânı

Kursiyerlere alanlarında uzman eğiticiler tarafından 160 saat Hasta ve Yaşlı Öz Bakım Desteği eğitimi ve 28 saat Ortopedik Engelli ve Kalıcı Hastalıkları Olan Bireylerin Ailelerine Destek eğitimi olmak üzere 188 saat teorik eğitim verildi. Kursiyerler bu eğitimin ardından pratik eğitim paketi kapsamında belirlenen Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezlerinde gruplar halinde iş başı eğitimi de aldılar. 

Türkiye İşgücü Piyasasının temel problemlerinden biri olan öğrendikleri bilgi ve birikimleri uygulamaya aktaramamaktan kaynaklı pratik eksikliği sorunu bu şekilde çözüldü. Bunun yanı sıra iş arama süreçleri boyunca da aylık 50 Euro ödeme gerçekleştirildi.

Editör: Hakan Şahin