Güney Kore'de muhalefet partilerinin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanı nedeniyle meclise sunulan ikinci azil önergesi kabul edildi.
3 Aralık'ta Meclis ve milletvekillerinin hamlesiyle sıkıyönetim ilanı yalnızca 6 saat süren Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hakkında ikinci kez verilen azil önergesi, milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. 300 milletvekilinin tamamının katıldığı oylamada 204 lehte, 85 aleyhte, 3 çekimser ve 4 geçersiz oy kullanıldı. Böylece önerge, gereken 200 oyu geçerek kabul edildi.
Önergenin kabulü için meclis üye tam sayısının 3'te 2'sini oluşturan 200 milletvekilinin lehte oyu gerekiyor. Ulusal Meclis'teki 300 sandalyeden 192'sine sahip olan muhalefet bloğu, nitelikli çoğunluğu sağlayabilmek için iktidardaki Halkın Gücü Partisi'nden (PPP) en az 8 milletvekilinin desteğine ihtiyaç var.
Azil süreci haftalar sürebilir
Oylama, Yoon'un görevden kalıcı olarak alınacağını garanti etmiyor. Anayasa Mahkemesi önünde bir duruşma yapılması gerektiğinden, azil sürecinin tamamının uzun süreceği tahmin ediliyor.
Eğer 9 üyeli konseyin 6'sı azil kararının onaylanması yönünde oy kullanırsa ancak o zaman Cumhurbaşkanı görevden alınmış olacak. Bu senaryoda, karardan sonraki 60 gün içinde bir sonraki başkan için seçim çağrısı yapılacak.
Meclis Başkanı Woo Won-shik, “Halkımıza, yıl sonunuzun biraz daha mutlu geçmesini ve iptal edilen tüm yıl sonu kutlamalarınızın yeniden yapılmasını umuyoruz” sözleriyle milletvekillerine teşekkür etti.
Tek geçerli yöntem meclis kararı
Ulusal Meclis'te benzer bir azil önergesi, 7 Aralık'ta, PPP milletvekillerinin çoğunun oylamayı boykot etmesi nedeniyle yeterli sayıya ulaşamayıp kabul edilmemişti. Yalnızca 3 PPP milletvekilinin önerge için oy kullandığı bildirilmişti.
PPP lideri Han Dong-hoon, hafta içinde yaptığı açıklamada, muhalefetin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un görevden alınmasını talep ettiği önergeyi desteklediğini bildirdi.
Han, Yoon'un meclis tarafından görevden alınmasının şu anda "tek geçerli yöntem" olduğunu belirterek, "Gelecek azil oylamasında, partimizin milletvekilleri meclis salonuna girerek kendi inanç ve vicdanları doğrultusunda oylamaya katılmalı." ifadesini kullanmıştı.