Güncel

Gazze'de ateşkes iddiası: Hamas'ın cevabı bekleniyor

İsrail'in, yeni bir esir takası için önerilen mutabakatı kabul ettiği, Hamas tarafının cevabının beklendiği ileri sürüldü.

Abone Ol

Haber Merkezi - 7 Ekim'de başlayan çatışmalar süresinde İsrail ve Filistinli gruplar arasında sadece bir kez gerçekleşen insani ara ve esir takası tekrar gündeme geldi.  Sky News Arabia haber sitesine göre Fransa'nın başkenti Paris'te dün İsrail, ABD, Katar ve Mısırlı yetkililer esir takasına ilişkin görüşme yaptı 

İsrail ile Hamas arasında 24 Kasım 2023'te başlayan ve bir hafta süren esir takası kapsamında 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı. Hamas'ın elinde hala 136 İsrailli esir bulunuyor. İsrail'in aracı ülkeler ABD, Mısır ve Katar'ın esir takası için önerdiği mutabakatı kabul ettiği iddia edilirken Filistinli gruplardan esir takasına ilişkin cevap beklendiği açıklandı. 

Tasarının gerçekleşmesi durumunda Hamas'ın elindeki 136 esirin tamamını serbest bırakmasını buna karşılık İsrail'in saldırılara aşamalı olarak sona erdireceği belirtildi. 2 ila 4 ay sürmesi beklenen süre boyunca İsrail'in Gazze'ye insani yardımlara geçişine izin verileceği de ileri sürüldü.