CEMRE POLAT
Geliri ihtiyaç sahiplerine bağışlanmak üzere düzenlenen sergi, 18 Aralık Pazartesi günü Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi Mutluluk Salonu’nda izleyiciye açılacak. Küratörlüğünü ressam Lale Gökdağ’ın yürüttüğü sergiye 20 farklı sanatçı yağlıboya, suluboya ve tezhip eserleriyle katkı sunacak.
Program kapsamında ressamlar Akdoğan Topaçlıoğlu, Ali Düzgün, Belgin Şavlı, Ebru Coşkun, Efgan Beyaz, Erdal Bölükbaşı, Erkan Geniş, Gülay Yüksel, Gülnaz Yılmaz Tezcan, Hasan Pekmezci, Hüseyin Elmas, Lale Gökdağ, Meliha Yılmaz, Mükerrem Taşkapılıoğlu, Neriman Güler, Neşe Üçer, Nilgün Dörtok, Sezai Kara, Şükran Pekmezci ve Yasemin Lümalı’nın tabloları izleyici karşısına çıkacak.
SERGİ GELİRİ ŞEHİT ÇOCUKLARINA VE GÖRME ENGELLİ GENÇLERE BAĞIŞLANACAK
Sergiden elde edilen gelir ile Rotary’nin 7 odak noktasından biri olan “temel eğitim ve okuryazarlık” hedefi kapsamında şehit aileleri çocuklarına bilgisayar bağışı, diğer bir hedef olan “hastalıkların önlenmesi ve tedavi” kapsamında da görme engelli gençlere WeWALK (engelleri tespit edip kullanıcıyı uyarmak amacıyla tasarlanan akıllı baston) bağışı yapılacak.
Buna benzer yardım sergilerine devam edeceklerini söyleyen Ankara Gazi Rotary Kulübü Başkanı Rotaryen Hatice Görgülü ve Küratör Lale Gökdağ, tüm sanatseverleri sergide ağırlamaktan onur duyacaklarını ve sergiden alınan her eser ile sanatseverlerin bir çocuğa ulaşmanın mutluğunu yaşayacaklarını ifade ettiler.
24 Saat Gazetesi’ne konuya dair bilgi veren Gökdağ, “20 sanatçımızın da canı gönülden destek vermeleri sayesinde güzel bir sergi açacağız. Sergi geliri ile ihtiyaç sahibi çocuklara yardım edeceğiz. Sergide, yağlıboya, tezhip ve suluboya tablolarımız olacak. Yardım bekleyen çocuklar için herkesi sergiye davet ediyoruz” diye konuştu.
“Bir Işık Bir Umut Bir İnsan” sergisi 29 Aralık Cuma gününe dek her gün 09.30-19.30 arası ziyarete açık olacak.
rotary2430.org.tr’de yer alan bilgilere göre, Türkiye'de Rotary kulüp kurulma çalışmaları 1928 yılına dayanıyor. Uluslararası Rotary, Orta Doğu ülkelerinde Rotary'i bireysel temaslarla tanıtmaktaydı. Bu amaçla, "Rotary'nin Marco Polo'su" olarak tanınan James W. Davidson 1928 yılının ağustos ayında ailesi ile Türkiye'ye geldi ve çeşitli girişimlerde bulundu. Davidson Dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'yı ziyaret ederek Rotary ile ilgili bilgiler aktardı. Ancak o yılların koşullarında Rotary hareketine Türkiye'de öncülük edecek kimse çıkmadı.
Türkiye’de Uluslararası Rotary’ye ilgi ancak 1950-1952 yıllarında duyuldu. Ama Uluslararası Rotary’nin gazeteci yazar Falih Rıfkı Atay’a, gazeteci yazar Ahmet Emin Yalman’a, tarih profesörü Ahmet Şükrü Esmer’e, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Profesör Doktor Münci Kapani’ye yaptığı kulüp kurma teklifi hayata geçirilemedi. İçişleri Bakanlığı 'na Ankara' da bir Rotary kulübü kurmak için verilen dilekçeye; Rotary'nin yalnızca erkek üyelere özgü bir kuruluş olmasının "Anayasanın kadın ve erkek eşitliği ilkesine aykırılığı" nedeniyle "ret" cevabı verildi.
Bu sonuçsuz girişimden bir süre sonra 1953 yılında, dönemin Uluslararası Rotary Başkanı J. Serratosa Cibils Lübnan, Mısır, Bahreyn, Arap Emirlikleri, Ürdün ve Kıbrıs'ı kapsayan 245. Bölgenin Guvernörü Augustin J. Catoni aracılığı ile Türkiye'de bir Rotary kulübü kurulması konusunu yeniden gündeme aldı.
Catoni, Ankara'nın ünlü lokantası Karpiç'te bir yemek düzenledi ve yemeğe Ankara Rotary Kulübü'nün çekirdeğini oluşturacağına inandığı Türk ve yabancı iş adamlarını davet etti. Davet edilen iş adamları arasında Osmanlı Bankası'nın Ankara Şube Müdürü Cevat Girin, PanAm Havayolları Türkiye Genel Müdürü Walter Pederson, Melih Çalıkkocaoğlu, ileride Tekfen'i kuracak olan genç mühendisler Feyyaz Berker, Necati Akçağlılar ve Nihat Gökyiğit de vardı.
Catoni, American Export Lines Ankara Şubesi müdürü olan ve ABD’de öğrenimi sırasında Rotary hakkında oldukça bilgi edinmiş olan Oğuzhan Koraltan’a Türkiye’de Rotary kulüpleri kurma önerisinde bulundu.
1953 yılında başlayan çalışmalar semeresini vererek ilk hazırlıklar yapıldı. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın ABD’ne yaptığı resmi ziyaret esnasında, Uluslararası Rotary Başkanı J. Serratosa Cibils kendisiyle görüşerek Rotary hakkında bilgiler verdi.
1954 yılında Oğuzhan Koraltan, iş adamı Nail Avunduk ve Ankara Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doçent Mukbil Özyörük’ten oluşan kurucu heyet tüm hazırlıkları tamamladı ve “Ankara Rotary Kulübü” kurularak ilk toplantısını 24 Mart 1954 günü Ankara Palas salonunda gerçekleştirdi.
Ankara’dan İstanbul’a nakil olan Oğuzhan Koraltan burada Rifat Bereket, İsmail Hakkı Kutbay, Kazım Taşkent, Eli Rosental, Hilmi Naili Barlo ile 8 Şubat 1956 tarihinde “İstanbul Rotary Kulübü”nü kurdu. İlk toplantısını İstanbul Hilton Otelinde yapan Kulüp 24 Temmuz 1957 tarihli Charter Belgesi ile Uluslararası Rotary üyeliğine kabul edildi. Berat 23 Aralık 1957 günü Uluslararası Rotary Başkan Yardımcısı Augustin J. Catoni tarafından Kulüp Başkanına verildi.