Türkiye Barolar Birliği Konuk Evi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurulu'nda, Başkanlık Divanı seçimi ve Başkan Nazmi Bilgin’in açılış konuşmasının ardından 2021-2024 yılları arasındaki çalışma ve denetim raporları hakkında bilgi verildi, ardından konuşmalara geçildi.
Nursun Erel: Meslektaşlarımın ısrarıyla elimi taşın altına koyuyorum
Gazeteciler Cemiyeti Başkan Adayı Nursun Erel, aday olma sürecini ve vaatlerini anlattı. Gerçekleştirmeyi planladıkları konular hakkında bilgiler veren Erel, "Beyaz Sayfa" adıyla bir kadro hareketi başlattıklarını, başkanlığa ise meslektaşlarının ısrarı ile aday olduğunu söyledi. Erel, “Bin 500'ün üzerinde üyemizin bulunduğu cemiyetimizde, 32 yıldır bu göreve layık olan birçok arkadaşımız varken başkan değişmedi. 40 yılı aşkın süredir çok severek yaptığım bu meslekte, sonunda örgütümüz için elimi taşın altına koyma kararı aldım. Yönetim kurulu üyeliğimde başkana sayısız rapor, eleştiri ve öneri götürdüm ama yeteri kadar değerlendirmedi. Harcamaların detaylarını sorduğumda bana yanıt verilmedi. O gün istifa kararı aldım ve istifamı noter kararıyla gönderdim” diye konuştu.
“Yönetimde tek döneme talibim”
Cemiyet varlıklarından Kaş-Kalkan arazilerinin ve taşınmazların cemiyet üyelerinin lehine kullanılması gerektiğini, "Bizim Çatı" tesisinin üyelere huzurevi olarak tahsis edilmesi gerektiğini vurgulayan Nursun Erel, “Tüzük değişikliği de öneriyoruz. Gazeteciler Cemiyeti yönetimine kadromla tek döneme talibim ve bunu kesinlikle uzatmayacağım.
Avrupa Birliği projeleri ile bir sorunumuz yok. Projeleri yürüten herkese saygı duyuyoruz, bunların devamı tabii ki mümkün olacaktır. Üyelerimizin pek çok konuda çok sahipsiz kaldığını gözlemliyorum. Biz meslektaşlarımıza destek olmak için kurulmuş bir kuruluşuz. Ankara’nın kapsamlı bir kongre merkezine ihtiyacı var, bunu gerçekleştirmek için çalışacağız. İhtiyacı olan üyelerimize sosyal yardımda bulunabileceğiz. Üyelerimizin acil ihtiyaçları için bir sandık kuracağız” dedi.
Gazeteciler Cemiyeti Basın Meclisi Üyesi Korkmaz Alemdar, yürütülen faaliyetlerin kaynağının sorgulanması gerektiğini ifade etti. Alemdar, “Cemiyet yıllardır AB fonlarından aldıkları paralarla çeşitli faaliyetler yürüttü. Cemiyetin kendi kaynaklarıyla gerçekleştirdiği tek etkinlik Çay Sohbetleri'ydi” dedi.
"Cemiyet, üyelerini unutmuş durumda"
Genel kurulda, cevabı aranan soruların yanıtlanmadığını ileri süren Alemdar, Gazeteciler Cemiyeti’nin üyelerinin hakkını gözetmediğini iddia etti. Alemdar, "Yayınlanan durum raporunun cemiyet üyeleriyle ilgisi yok. Cemiyet, durum raporunda yıllık faaliyetlerin hesabını vermeliydi. Yönetim kurulu, bu sorumluluğu taşıyarak üyelerin önüne çıkmalıydı. Cemiyet, üyelerini unutmuş durumda. Raporda; faaliyetlerin neler olduğu, vakıf kurma çabası, deprem çalışmaları var ama hiçbirinin üyelerle ilgisi yok. Üyesini düşünmeyen bir cemiyet yönetimi sağlıklı olmaz" dedi.
“Basın Meclisi, cemiyetin parlamentosudur”
Basın Meclisi’nin daha sık toplanması gerektiği talebinin Başkan Bilgin tarafından reddedildiğini söyleyen Alemdar, “Ben Basın Meclisi Üyesiyim. Bu meclis, tüzüğümüze göre başkanın davetiyle toplanan bir organdır. Geçen eylül ayında başkan istediği için toplandık. Basın Meclisi, cemiyetin parlamentosudur. Basın sorunları orada dile getirilir, tartışılır ve yönetim kurulu haberdar olur, yapılacaklar konusunda karar alınır. Meclisin her ay toplanmasını teklif ettim ama başkan kabul etmedi. Meclisi işlevsiz hale getirdi” dedi.
Cemiyetin tüm faaliyetlerinin şeffaflık içinde yürütülmesi gerektiğini ve yönetim tarafından üyelere bilgilendirme yapılması gerektiğini ifade eden Alemdar, “Cemiyet, üyesine hesap vermek zorundadır. İhmal ve kötü alışkanlıklar terk edilmelidir. Üye cemiyet için yoktur, cemiyet üye için vardır” dedi.