Güncel

Garden Rezidans davası: "Binayı bir tek dozerle yıkmadıkları kalmış"

31 kişiye mezar olan Trend Garden Rezidans'a ilişkin görülen davada müşteki avukatı Pınar Ersu, "Binanın kullanım amacı değiştirişmiş ve 12 olan bağımsız bölüm 42 bağımsız bölüme çıkarılmış. Bina yapılışından itibaren eksiktir, sakattır. Binayı bir tek dozerle yıkmadıkları kalmış, her şeyi yapmışlar" dedi.

Abone Ol

6 Şubat'taki depremlerde 31 kişiye mezar olan Malatya'daki Trend Garden Rezidans'a ilişkin görülen davada müşteki avukatı Pınar Ersu, "Binanın kullanım amacı değiştirişmiş ve 12 olan bağımsız bölüm 42 bağımsız bölüme çıkarılmış. Bina yapılışından itibaren eksiktir, sakattır. Binayı bir tek dozerle yıkmadıkları kalmış, her şeyi yapmışlar" ifadelerini kullandı. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerde saniyeler içinde yıkılan ve 31 kişinin hayatını kaybettiği Trend Garden Rezidans'la ilgili davanın dördüncü duruşması görüldü.

Malatya 1'inci Ağır ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar ve avukatları, rezidansta yaşamını yitiren vatandaşların aileleri ile avukatları katıldı. Mahkeme başkanı, bir önceki celse mahkeme olarak rezidansla ilgili istedikleri bilirkişi raporunun geldiğini ve dava dosyasına girdiğini ifade etti.

"Bu işlerden sorumlu olan herkes kusurludur"

Proje müellifi ve inşaat mühendisi tutuksuz sanık Bülent Yeroğlu, mahkemedeki savunmasında yıkılan binanın bulunduğu yerde aynı yıllarda ve aynı şekilde başka bloklar içinde proje yaptığını belirterek, rezidansın yıkılmasının 12 bağımsız bölümden 42 bağımsız bölüme çıkarılması ve yapılan tadilatlardan kaynaklı olduğunu ileri sürdü.

Öte yandan, rezidansın yıkılması sonucu hayatını kaybeden İbrahim Kurt’un ablası Hatice Açıkalın’ın avukatı Pınar Ersu ise şunları söyledi:

"Binanın ilk ruhsatı 1997, son ruhsatı 2012. Bina 5 tadilat geçirmiş. Binanın kullanım amacı değiştirişmiş. 2019’da 12 olan bağımsız bölüm 42 bağımsız bölüme çıkarılmış. Bu doğrultuda tüm sanıkların asli sorumluluğu var. Binanın yapılışı sakat. Bina yapılışından itibaren eksiktir, sakattır. Binayı bir tek dozerle yıkmadıkları kalmış, her şeyi yapmışlar. Binaya sonradan yapılan eklentilerle yıkıma davetiye çıkarılmıştır. Bu işlerden sorumlu olan herkes kusurludur."

Duruşma, 17 Ocak 2025’e erteledi.

31 kişi yaşamını yitirmişti

Kahramanmaraş merkezli, 6 Şubat’ta meydana gelen depremde yıkılan binanın enkazında kalan Ayşenur Gülşen (26), İbrahim Kurt (43), Ahmet Topal (81), Ahmet Eyüp Türkaslan (30), Angel Pesevski (65), Busenur Umancaoğlu (27), Duran Fındık (58), Ebru Fındık (28), Ege Okant (28), Erhan Baltacı (41), Fatma Kaya (35), Feray Kanışlı (55), Gülçin Koca (21), Muhammed Eren Görgülü (7), Muhammet Ziya Baltacı (4), Nazan Tuşak (30), Nusret Ayaz (39), Pakize Uzun (48), Rahime Taş Bulut (47), Saadet İlçin (29), Salih Abdulhamit Görgülü (5), Serpil Fındık (54), Süleyman Baltacı (36), Sümeye Kanışlı (28), Şadiye Karaman (64), Şiyar Akmeşe (17), Şükran Görgülü (13), Tevfik Bulut (55), Ulfaz Gürbüz (68), Ünal Aslan (46) ve kimliği halen tespit edilemeyen 1 kadın yaşamını yitirmişti.