Eski Los Angeles Başkonsolosu ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Dış Politika Programı Direktörü Gülru Gezer, Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ve Alman Marshall Fonu Türkiye Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Trump’a yönelik saldırıyı değerlendirdi.

ANKA Haber Ajansı'ndan Melis Yıldırım'ın haberine göre, Gülru Gezer, siyasal şiddetin ABD'ye yabancı bir şey olmadığını, geçmişte 4 ABD Başkanı'nın suikasta kurban gittiğini, 5 Amerikan başkanına yönelik de suikast girişiminde bulunulduğunu anlattı.

Trump'a saldırı olayının münferit bir olay mı yoksa başka bir nedenden dolayı mı meydana geldiğinin henüz bilinmediğine işaret eden Gezer, 35'inci ABD Başkanı John F. Kennedy suikastında olduğu gibi bu girişime dair detayların da belki öğrenilemeyeceğini belirtti. Hassas bir konjonktürden geçildiğini vurgulayan Gezer, bunların hepsini bir arada değerlendirmek gerektiğini söyledi.

"İki liderin itidal mesajları vermeleri çok önemli"

Silahlı saldırının ardından ABD Başkanı Joe Biden'ın bir açıklama yaptığını ve Trump ile telefonda görüştüğünü belirten Gezer, Biden'ın gerekli tutumu sergileyerek herkesin bu saldırıyı kınaması gerektiğini söylediğini anımsattı. Kritik bir sürece girildiğini kaydeden Gezer, "Zaten gergin bir ortam vardı, daha da gergin bir ortam olabilir. İki liderin kendi seçmenlerine yönelik itidal mesajları vermeleri çok önemli olacak. Gerginliğin tırmandırılması değil aksine azaltılması yönünde mesajların verilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Trump’tan Taylor Swift’e sert tepki: “Nefret Ediyorum'' Trump’tan Taylor Swift’e sert tepki: “Nefret Ediyorum''

Trump'ın nevi şahsına münhasır bir şahsiyet olduğu için bunu lehine çevirmeye çalışacağını vurgulayan Gezer, "Sıcağı sıcağına olay yaşanırken yumruğunu kaldırmak suretiyle 'Bak hâlâ yarış içerisindeyim', yani 'Yıkılmadım, ayaktayım' gibi bir mesaj vermeye gayret gösterdi. Geçmişte kendisine yönelik olumsuzlukları nasıl avantaja çevirdiyse bunu da sonuna kadar bir avantaja çevirmek ve bir mağduriyet üzerinden kazanım elde etmek yönünde bir strateji geliştirecektir diye değerlendiriyorum" dedi.

"Saldırganın Orta Doğu'dan olmaması önemli"

Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Bağcı, saldırının önemli bir siyasi etkisinin olacağını belirterek, "Bu sadece ve sadece Donald Trump'ın önümüzdeki seçimlerde daha da güçlü bir şekilde geleceğinin göstergesi olacak gibi gözüküyor. Bunun nasıl olduğu, nasıl yapıldığı ve yakalananın özellikle Orta Doğu'dan olmaması tabii çok önemli. Aksi takdirde çok daha farklı senaryolar geliştirilecekti" değerlendirmesini yaptı.

"Trump'ın seçimi kazanması an meselesi"

ABD'de seçimin toplumsal kutuplaşmanın getirdiği bir durum ile daha gergin geçeceğini kaydeden Bağcı, "Bu noktadan sonra Donald Trump'ın geri adım atacağını da düşünmüyorum. Gördüğüm kadarıyla eğer Demokratlar başka bir aday, genç bir aday çıkarmazlarsa, Trump'ın seçimleri kazanması artık an meselesi" dedi.

Başarısız olsa bile böyle bir suikast girişiminin 133 metre gibi kısa bir mesafeden gerçekleştirilmiş olmasının Gizli Servis'in bir zaafını ortaya koyduğunu söyleyen Alman Marshall Fonu Türkiye Direktörü Ünlühisarcıklı da geçmişte de liderlere karşı suikast girişimlerinin olduğuna işaret etti. Ünlühisarcıklı şu değerlendirmeyi yaptı:

"Genelde bir suikasttan sağ olarak kurtulan liderlerin popülaritesi kısa süreliğine de olsa artar. Dolayısıyla bu Trump için önümüzdeki seçimlerde bir avantaj teşkil edecektir. Zaten kazanması bekleniyordu anketlere bakılınca. Bence bu durum daha da pekişmiş oldu. Ancak bu avantajın sınırlarını da iyi anlamak lazım. Kutuplaşmış ortamlarda, ki Amerika Türkiye'den bile daha fazla kutuplaşmış bir toplum, böyle gelişmeler karşısında birbiriyle taban tabana iki anlatı ön plana çıkabilir. Yani, Trump taraftarları bunu 'Trump'ın önünü kesmek için rakiplerinin düzenlediği bir suikast girişimi' gibi algılarken, karşıtlarının da 'Bu bir tiyatrodur, kendi kendisine düzenledi' diye bir anlatıya inanma olasılıkları var."

Editör: Nur Yıldız