Çevre

"Balık ölümlerinde en büyük neden kirlilik ve oksijensizlik"

İZTO Yönetim Kurulu üyesi ve İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, İzmir Körfezi’ndeki balık ölümlerinin sezonu olumsuz etkilediğini belirterek, yerel yönetimlerin ve ilgili bakanlıkların ölümlerin önüne geçmek için zaman kaybetmeden harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Abone Ol

Naz Akman

Son aylarda İzmir Körfezi’nde meydana gelen balık ölümleri sorununa ilişkin hala bir çözüm bulunamadı. İzmir Ticaret Odası dün basın mensuplarıyla gerçekleştirdiği toplantıda balık ölümlerinin nedenlerini ve yapılması gerekenlere yönelik yol haritasını açıkladı. Akademi, iş dünyası ve sektör temsilcilerinin bulunduğu toplantıda körfeze gerçekleştirilen kirli su deşarjlarının önüne geçilmesi, Sirkülasyon Kanalı Projesi’nin yapılması ve arıtma tesislerinin kapasitesi ve seviyesinin artırılması önerilerinde bulunuldu.

“Deniz suyu sıcaklığı 30 derecenin altına düşmedi”

İZTO Yönetim Kurulu üyesi ve İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan toplantının ardından 24 Saat'e verdiği demeçte balık ölümlerinin temel nedeninin denizlerdeki kirlilik, küresel ısınma ve buna bağlı olarak oksijen yetersizliği olduğunu ifade etti. Çakan, “Balık ölümlerinin en büyük nedeni kirlilik ve denizdeki oksijensizlik. Sektör temsilcileriyle ortaya koyduğumuz yol haritası sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi değil ilgili devlet organlarının desteğiyle ancak hayata geçirilebilir. Sirkülasyon kanalı yapılmalı, bunun için ciddi bir çalışma ve yatırım gerekiyor. Büyükşehir tek başına bunu yapamaz. Son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak maalesef deniz canlıları da zarar görüyor. Bugün kıyıya vuran balık ölümleri bunun kanıtı. Bu sene deniz suyu sıcaklığı 30 derecenin altına düşmedi. Hiç bir yıl bu seneki kadar sıcak olmamıştı. Kısa süre içinde eğer yağış olursa balık ölümleri azalabilir, uzun vadede ise mutlaka kalıcı çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi gerekiyor” sözlerine yer verdi.

“Körfezde balık 1979’dan beri avlanmıyor”

Sıcakların artması ile denizde oksijen seviyesinin düştüğünü belirten Çakan, kamuoyundaki ölümlerin avlanma kaynaklı ortaya çıktığına yönelik görüşe de cevap verdi. Çakan, “Kamuoyunda yanlış bir algı var, körfezde balık avlanmıyor. 1979’dan beri orası balıkçılara zaten kapatılmıştı hala da kapalı. Dolayısıyla körfezde veya kıyıda avcılık yapma şansımız da yok. Bildiğimiz kadarıyla orada sadece sportif amaçlı olta balıkçılığı yapılıyordu o da yasaklandı. Sanıldığının aksine balık açık denizde avlanıyor. Maalesef balık ölümleri hala durdurulamadı ve bu durum sezonun düşmesine neden oluyor. Bu sene balık bolluğunu yaşayamayabiliriz” dedi.