çişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda, İzmir merkezli olarak 24 ilde düzenlenen "DEFİNE-1" operasyonlarında, uluslararası düzeyde tarihi eser kaçakçılığı yapan bir organize suç örgütü çökertildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı'nın yürüttüğü soruşturmalar sonucu, 47 şüpheli gözaltına alındı.

Müzayede evlerinde satışa çıkarıldı

Şüpheliler, Türkiye'deki kaçak kazılar sonucu elde edilen tarihi eserleri yasa dışı yollarla yurt dışındaki müzayede evlerine satarak haksız kazanç sağlamakla suçlanıyor. Şüphelilerin banka hesap hareketleri incelendiğinde, Avrupa ve ABD'deki beş farklı müzayede evinden örgüt elebaşına ve ailesine 72 milyon TL değerinde döviz gönderildiği belirlendi.

MSB: Pençe-Kilit bölgesinde çok sayıda mühimmat ele geçirildi MSB: Pençe-Kilit bölgesinde çok sayıda mühimmat ele geçirildi

Bin 57 eseri yurt dışına kaçırdılar

Operasyonda, 6 bin 325 adet sikke, 997 adet tarihi obje, 5 dedektör, 2 ruhsatsız tüfek, 1 ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişek ele geçirildi. Ayrıca, 2020 yılında Hırvatistan’da ele geçirilip Türkiye’ye iade edilen bin 57 adet tarihi eserin de bu örgüt tarafından yurt dışına çıkarıldığı tespit edildi.

Editör: Ziya Burak Erol