Cumhuriyetin 100. Yılında Medyada Sendikalaşma söyleşisi Basın Evi'nde gerçekleşti
Haber: Bilgesu Erdem
“Cumhuriyetin 100. Yılında Medyada Sendikalaşma: Sputnik Greviyle Dayanışma” adlı söyleşi Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde gerçekleşti. Açılış konuşmasını Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı'nın yaptığı söyleşinin moderatörlüğünü Gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu üstlenirken, Avukat Meliha Selvi ve Sputnik grevindeki gazetecilerden Emre Köse konuşmacı olarak katıldı.
“Cemiyet’le yeniden görünür kıldık”
“Sputnik grevini Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte yeniden görünür kıldık” diyerek sözlerine başlayan Avukat Meliha Selvi, “Yükselen işçi haklarıyla birlikte TGS’nin ülkedeki bütün gazetelerle toplu iş sözleşmesi olduğunu görüyoruz. Gazetecilerin hakları toplu iş sözleşmelerinden kaynaklanıyor, kanunlardan değil. Düzenlemeler çok kıymetli. Basında tekelleşmeler arttıkça, sendika karşıtı davranışlar da yükseldi. TGS’nin 18 toplu iş sözleşmesi var.” ifadelerini kullandı.
“Yabancı ülkenin ajansı Türkiye’de Anayasa’yı ihlal ediyor”
Selvi, Sputnik’te geldiğimiz noktada da asıl mesele olarak bir yabancı ülke devlet ajansının Türkiye’de Anayasa’yı ihlal ediyor olmasıyla karşı karşıyayız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti yetkililerinin bu egemenlik sorununu idrak edip ele almalarını ümit ediyoruz. Yetkili organları egemenlik hakkının ihlali konusunda dikkatlerini buraya vermeye davet ediyorum. Türkiye’de bu kadar ağır bir ihlal hiçbir işveren tarafından uygulamaya konulmaya cüret edilemedi. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ederken, hiçbir işveren sendikanın bütün üyelerini işten atmayı akıl da edememiştir, buna cüret de edememiştir. Ama Rusya Devleti, Sputnik Haber Ajansı vasıtasıyla Türkiye’de Anayasa’yı ihlal ediyor” değerlendirmesinde bulundu.
Selvi, “Türkiye’de şu an bizim yaşadığımız meselenin temelinde devletin sosyal devlet olma konusunda Anayasaya yazdığı kendi taahhütlerini uygulamada yerine getirmemesinin sıkıntılarını yaşıyor ülke. Yasama, yürütme ve yargının yanında basın dördüncü güçtü. Yasama, yürütme ve yargı tekel olunca, basın da dördüncü güç olarak tekelleşti.” dedi.
“Asgari ücretin altında çalışan arkadaşlarımız vardı”
Sputnik grevindeki gazeteci Emre Köse, “Son ara zamlardan sonra İstanbul’da asgari ücretin altına düşen arkadaşlarımız vardı” dedi ve “Sputnik’te karşılaştığım kadar kara düzen bir iş ortamı hayatımda görmedim” değerlendirmesinde bulundu.
“Bizim için önemli olan kamuoyu desteği” diyen Köse, herkesi Sputnik ofisleri önündeki greve davet etti. Sputnik’in Türkiye’deki ofisleri, Ankara’da Koç Plazaları, İstanbul’da ise Süzer Plaza’da yer alıyor.
“Patronların gözü Sputnik’te”
Sputnik grevindeki gazetecilerden Turan Salcı, “Bugün patronların gözü Sputnik grevinde. Çünkü, Sputnik işvereninin bu uygulamaları onlara güç veriyor. Burada kazanılacak başarı, bütün gazetecilerin başarısı olacaktır. Onların da örgütlenmesinin yolunu açacaktır. BBC, AFP ve Reuters ile gelen bir süreç vardı, Sputnik o masayı dağıtmış durumda. Biz de aslında bütün gazeteci arkadaşlarımız adına mücadele ediyoruz. Yakın zamanda EPA’da grev kararı asıldı, orada da işveren işten çıkarmayı tercih etti. Sputnik’ten aldığı güçle bu yolda ilerliyor patronlar. Kamuoyu desteği bizim için çok önemli. Gazetecilerin oraya desteğe gelmesi büyük önem taşıyor. Basın tarihine geçecek bir greve öncülük ediyoruz” dedi.
“Gazeteciler Cemiyeti’ne çok teşekkür ederiz bu imkanı sunduğunuz için. Grevin ilk gününden beri ziyaretlerinizle, desteğinizle yanımızdasınız. Bunun için teşekkür ederiz, bu dayanışmaya çok ihtiyacımız var” diyerek söze başlayan TGS Ankara Şube Sekreteri Mahir Bağış, “24 tane arkadaşımız 43 gündür evinin kirasını nasıl ödeyecek, akşam çorba kaynatabilecek mi, ailesine maddi destek sağlayabilecek mi diye düşünüyor. Bu psikolojide direnmeye devam ediyorlar. Medya çok zorlu günlerden geçiyor” diye konuştu.
Talepleri neler?
TGS olarak taleplerini sıralayan Bağış, “Atılan üyelerimizin işe geri alınmasını, işverenin gayriahlaki terk ettiği masaya geri dönmesini, sendikal hakların tanınmasını, adil bir ücretin toplu iş sözleşmesiyle garanti altına alınmasını istiyoruz” dedi.
“Bütünlüklü bir basın yasasına ihtiyaç var”
Söz alan Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, “Türkiye’nin bütünlüklü bir basın yasasına ihtiyacı vardır. Bu yasanın içerisinde sendika üyeliği şart olmalıdır. Sendikal hak, özgür basının şartıdır. Gazeteciler ancak birlikte ise güçlü bir şekilde haklarını savunabilirler. Ancak sendika üyesiyse çalışma güvenliği vardır. Grev direnmek, dayanışmak demektir. Greve/direnişe dayanışmayla cevap vermemiz gerekir. Cemiyet olarak bunu yaptık.” ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Türkiye Gazeteciler Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan ve 17 Ağustos’ta başlayan grevlerine 43 gündür devam eden Sputnik çalışanlarından 20’si grevi sürdürüyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir