Eğitim

CHP'li Öztunç'tan Bakan Tekin'e: Deprem bölgesindeki öğrencilere neden ek kontenjan verilmedi?

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Öztunç, LGS sınavında ek kontenjan verilmesinin eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıdığını belirterek depremzede öğrencilere neden ek kontenjan tanınmadığını sordu.

Abone Ol

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, deprem bölgesinde yaşayan öğrencilerin yaşadıkları zorlukların sınav performanslarını da olumsuz etkilediğini belirterek, LGS sınavında ek kontenjan verilmesinin eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Öztunç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e depremzede öğrencilere neden ek kontenjan tanınmadığını sordu.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde etkilenen 11 ilde eğitim öğretimin aksadığına, deprem öncesi duruma asla dönülemediğine dikkat çekti. Öztunç, LGS sınavına giren deprem bölgesindeki öğrencilerle ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
 
Öztunç önergesinde, “Deprem nedeniyle başka illere göç eden ve bir yuva kuramamış misafirhanelerde perişanlık içerisinde ekonomik sorunlarla boğuşan ailelerin çocukları ve ailelerini kaybetmiş çocukların diğer öğrencilerle aynı şartlarda sınava sokulması ve aynı başarı beklenmesi mümkün değildir.  Deprem bölgelerinde yaşayan öğrenciler, doğal afetin yol açtığı zorluklar ve travmalar nedeniyle eğitim hayatlarında önemli sıkıntılar yaşamaktadırlar” ifadelerini kullandı.

Deprem sonrasında yaşanan bu zorlukların, öğrencilerin sınav performanslarını olumsuz etkileyebileceğinin aşikar olduğunu ifade eden Öztunç, “13-14 yaşındaki yetim ve öksüz kalmış çocukların psikolojisi, depremde hissettikleri korku yok sayılmıştır. Bu durum, öğrencilerin gelecekteki eğitim ve kariyer planlarını da önemli ölçüde etkilemektedir. Deprem bölgelerinde yaşayan öğrencilere, bu dezavantajlı durumlarını telafi edebilmek adına ek kontenjan verilmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Öztunç, yanıtlaması istemiyle Bakan Tekin’e şu soruları sordu:

Deprem bölgesinde, depremden etkilenen ve LGS’ye giren öğrenci sayısı kaçtır? Deprem bölgelerinde yaşayan ve çeşitli illere göç etmek zorunda kalan öğrencilere LGS’de ek kontenjan sağlanmamasının nedeni nedir?

Deprem bölgelerindeki öğrencilerin yaşadığı dezavantajların giderilmesi için Bakanlığınızın yürüttüğü veya planladığı çalışmalar nelerdir? Deprem bölgelerindeki öğrencilerin LGS’de ek kontenjanlardan faydalanabilmesi için herhangi bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır? 

Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla, deprem bölgelerinde yaşayan öğrencilere yönelik başka ne tür destekler sunulmaktadır? Deprem bölgelerinde eğitim alan öğrencilerin sınavlara hazırlanma süreçlerinin iyileştirilmesi için Bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir?

Her ildeki nitelikli okullara belirli bir yüzde oranında kontenjan neden açılmamıştır?

Türkiye Cumhuriyeti’nin her il ve ilçede, köyde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı tümü 5 okul sayısı kadar öğrenciyi yerleştirmekten aciz midir?