CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, son dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Yunus Emre Enstitüsü'nde tespit edilen yolsuzluklarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Atalar, kamu denetim elemanları sayesinde ortaya çıkan usulsüzlüklerin boyutlarının "dudak uçuklatıcı" olduğunu ve yapılan usulsüzlüklerin, kamu yönetimindeki genel yozlaşmanın sadece bir örneği olduğunu ifade etti.
Atalar, yazılı açıklamasında, Yunus Emre Vakfı'na dair yolsuzluk iddialarına ilişkin şu soruları gündeme getirdi:
"Adı geçen Bakan ve Bakan Yardımcılarının yaşanan milyonlarca liralık yolsuzluk konusunda bir açıklamaları var mı? Vakıf Mütevelli Heyeti, Enstitü Yönetim Kurulu ve istifa ettirilen Enstitü Başkan Yardımcılarının bu skandal ile ilgili sorumlulukları nedir?"
"Aile Bakanı'nın eşi istifa ettirildi"
Enstitüde tespit edilen yolsuzlukların, sadece birkaç kişiyi ilgilendiren bir mesele olmadığını, aslında kamu yönetimindeki daha geniş bir sorunun göstergesi olduğunu vurgulayan Atalar, şu ifadeleri kullandı;
"Bu iddialar, bir sistem sorunudur. Sorun, yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin devam etmesine izin verenlerin hesap vermesidir. Yunus Emre Enstitüsü’nde yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında Yunus Emre Enstitüsü eski Başkanı Şeref Ateş, Enstitü Daire Başkanları ve bazı alt kademe çalışanları ile Enstitüye sahte fatura düzenleyen bazı şirket yetkilileri gözaltına alındı.
Geçen yıla kadar 9 yıldır Enstitü Başkanlığını yürüten Şeref Ateş, gözaltı kararı uygulaması için evine polis gittiğinde bulunamadı ve yurtdışına kaçtığı basına yansıyan bilgiler arasında. Şeref Ateş ile birlikte görev yapan Enstitü Başkan Yardımcıları; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın ise kamu kaynaklarındaki yolsuzluklar basına yansıyınca ve Savcılıkça da soruşturma başlatılınca istifa ettirildiler. Yunus Emre Enstitüsü’nde ihtiyaç doğrultusunda mal ve hizmet alınmadan, sanki var olan bir ihtiyaç doğrultusunda satın alınmış mal veya hizmet varmış gibi gösterilerek, herhangi bir ticari faaliyeti olmayan tabela şirketlerinden kesilen sahte faturalarla bu şirketlere ödenen komisyonlar karşılığında, Enstitü bütçesinden milyonlarca lira zimmete geçirildi. Bu yolsuzluklar ile ilgili hakkında soruşturma yürütülen ve gözaltı kararı çıkartılan kişiler Enstitü Eski Başkanı Şeref Ateş, Özel Kalemi M. D. Destek Hizmetleri ve Bilişim Dairesi Başkanı M. Ç. Strateji Geliştirme Daire Başkanı S. Y. ile ismi öğrenilemeyen diğer birkaç çalışan ve sahte fatura düzenleyen şirket yetkilileri."
"Üzerlerinde siyasi koruma kalkanı var"
Gözaltı kararı çıkartılan isimler arasında olmayan iki isme de dikkat çeken Atalar, şu değerlendirmelerde bulundu;
"Aile Bakanının eşi ve MHP Genel Başkan Yardımcısının oğlu bu çarkın içinden çekilerek muhafaza altına alınıyor. Oysa, doğrudan başkan yardımcılarına bağlı olup, sahte faturalarla hayali mal ve hizmet alımı yapan ve bunları muhasebeleştiren daire başkanlıklarının bu faaliyetlerinin hiyerarşik silsilede Başkan Yardımcılarının bilgisi, onayı ve imzaları dışında gerçekleşmesi mümkün değil. Şemada Enstitü Başkanı, daire başkanlıkları ve tabela şirketleri varken, istifa ettirilerek denklemden çıkarılan başkan yardımcılarının üzerindeki siyasi koruma kalkanı apaçık kendisini ilan ediyor. Yolsuzluk soruşturmasında yukarıdaki tabloda öne çıkan ve kamuoyuna yansıyan isimler, Enstitüdeki yolsuzluğu sahada gerçekleştirdikleri iddia edilen bürokratlardır"