Nur Yıldız

Yeni yılda maaş zam oranlarının açıklanmasıyla birlikte ulaşıma gelecek zamlar vatandaşlar arasında merak konusu oldu. 

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Ercan Soydaş, artan maliyetler nedeniyle Ankara’daki özel halk otobüsü ücretlerine yüzde 30 zam yapılmasının gündemde olduğunu açıklarken Ankara Minibüsçüler Odası Başkanı Murat Yılmazer de zam taleplerini belediyeye ileteceklerini belirtti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından verilen abonman ve ücretsiz taşıma desteklerinin 31 Aralık itibarıyla sonlanmasının ardından akaryakıt fiyatları, araç bakım masrafları ve diğer giderlerdeki artışın halk otobüsü esnafını ciddi şekilde zorladığını ifade eden Soydaş, zam talebinin kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı.

“Özel sektör olarak ücretsiz taşıma yükünü taşımamız çok zor”

Soydaş yaptığı açıklamada, Ankara'da uygulamaya konan abonman sisteminin, aktarma ve ücretsiz taşıma gelir desteğinin sektöre sağladığı desteklerin yetersizliğini ifade ederek,  “Abonman uygulaması ve ücretsiz taşıma gelir desteği 31 Aralık tarihine kadar uygulanıyordu. Ancak, bu desteklerin yetersiz kalması durumunda özel sektör olarak bu yükü taşımamız çok zor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş ile yaptığımız görüşmelerde, abonman uygulaması ile ilgili gelişmeleri ele aldık ve sübvanse edilme talebimizi yineledik. Eğer Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ödediği bu gelir desteği artırılmazsa, sektörün ayakta kalması gerçekten çok zor olacaktır” dedi.

“Sektör yalnızca akaryakıt üzerinden değerlendirilmemeli”

Soydaş, sektördeki finansal sıkıntıların giderilmesi için zam talebinde bulunduklarını açıklayarak, “Sektör yalnızca akaryakıt üzerinden değerlendiriliyor ancak diğer bütün kalemlere yılbaşından sonra ciddi derecede zam geliyor. Son dönemde, asgari ücrete yapılan zamlar ve diğer mali yüklerin artışı, bizi de doğrudan etkiledi. Dolayısıyla sektörü ayakta tutmamız gerekiyor. Yüzde 30 civarında bir zam talebinde bulunduk. Bu oran, asgari ücret artışı ile paralel olacak şekilde hesaplandı” dedi.

“Ücretsiz ulaşım kartlarının gelir düzeyine göre verilmesi talebindeyiz”

Ücretsiz taşıma hususunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile görüşerek düzenleme talebinde bulunduklarını ileten Soydaş, “Ücretsiz ulaşım kartları suistimal edildiğinden gelir düzeyine göre verilmesi talebindeyiz. 65 yaş ve engelli kartlarının ihtiyaç durumuna göre verilmesini istiyoruz. Küçük şehirlerde herkes birbirini iyi tanıyor, arkadaşlarımız ihtiyacı olmadığı halde bu kartlarla seyahat eden pek çok kişiyle karşılaşıyor” ifadelerini kullandı.

“Belediye gelirlerindeki kesintiyle birlikte destekler zora girdi”

Soydaş, ABB Başkanı Mansur Yavaş ile bu konuda görüştüklerini ve taleplerini ilettiklerini ifade ederek “İşin belediye boyutunda bir abonman desteği alıyoruz, aylara göre 4-5 TL arası esnaflarımıza ödeniyor. Güncel durumda bu rakamla bu işin çevrilebilmesi olanaksız hale geldi. Başkan Yavaş yıllardır abonman ve ücretsiz binişlere destek veriyordu ancak belediye gelirlerindeki kesintiyle birlikte zora girdi. Maliyetli bir sektör, artık belediyeler dahi karşılamakta zorlanarak özelleştirme yoluna gidiyor. Başkan Yavaş, zam talebimizi değerlendireceklerini söyledi. Biz de özel halk otobüsleri olarak, sektörün ayakta kalabilmesi için gerekli desteği bekliyoruz. Özellikle son dönemde artan maliyetler karşısında bu zam talebi, ulaşım sektörü için hayati bir adım olacak. Ancak, sürecin nasıl ilerleyeceğini zaman içinde göreceğiz. Şu an için umutluyuz” dedi.

Usulsüz kart kullanımı yaygınlaştı

Soydaş, usulsüz kart kullanımının yaygınlaştığını da belirterek, şunları kaydetti;

“Dört grup istisna diyoruz, şehit ve gazi ailelerimizi her şeyin dışında tutuyor, basın mensubu ve emniyet görevlisi arkadaşlarımızın da sürekli sahada olduklarını biliyoruz. Ancak özellikle kullanımda oldukça suistimal ve yine sahte kart kullanımı da oldukça arttı. Bununla alakalı olarak EGO Genel Müdürlüğü yetkilileriyle de konuştuk. Usulsüz kart kullanımının önüne geçebilmek adına cihazlara kamera sistemleri entegre etmek istiyoruz.”

“Hükümetten akaryakıtta vergi avantajı talep ettik”

Sadece yolcu geliriyle sektörün yürümesinin olanaksız hale geldiğini ifade eden Soydaş, “Hükumet kanadından toplu taşımada kullanılan akaryakıtta vergi avantajı sunulmasını talep ettik. Toplu taşıma vatandaşın zorunlu kullandığı bir alan, dolayısıyla böyle bir hizmetin sunulmasını zaruri buluyoruz. Sektöre böyle bir sübvanse modeli geliştirilmeli, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile de görüştük” diye konuştu. 

“Günlük tam ücret tarifesi uygulanan yolcular yüzde 20 oranını geçmiyor”

Kamuoyunda her yolcu için tam bilet ücreti alındığı ile alakalı bir yanılgı olduğunu da belirten Soydaş, “Aktarmalar, abonmalar ve indirimli binişler var. Günlük tam ücret tarifesi uygulanan yolcular yüzde 20 oranını geçmiyor. Taşınan 900-1000 yolcudan 400-700 yolcu abonman kullanıyor. Araçların giderlerini bu rakamlarla karşılaması imkansız” dedi.

35. Uluslararası Hotel Equipment Fuarı Antalya'da başladı 35. Uluslararası Hotel Equipment Fuarı Antalya'da başladı

Minibüsler de zam taleplerini iletecek

Yılmazer; kısa mesafe tarifesinin 25, uzun mesafenin 30, öğrencinin ise 15 TL olduğuna değinerek, “Artan maliyetlerle alakalı ABB ile görüşeceğiz. Zam artık kaçınılmaz hale geldi. Tam binişin 37,30 lira, öğrenciler için ise 22 lira olmasını istiyoruz” dedi.

Yılmazer, bu hafta içinde ABB ile görüşerek zam taleplerini ileteceklerini bildirdi.

Muhabir: Nur Yıldız