Güncel

ÇGD'den T24'e sansür uygulayan Microsoft’a tepki

Çağdaş Gazeteciler Derneği, Microsoft’un Beşiktaş'ın geçici teknik direktörü Burak Yılmaz'ın eşine "şiddet uyguladığı" iddialarına verdiği yanıtı içeren 2016 yılı tarihli haber nedeniyle T24'ün bütün içeriklerine erişimi engellemesine tepki gösterdi.

Abone Ol

Haber Merkezi - Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Microsoft’un Beşiktaş'ın geçici teknik direktörü Burak Yılmaz'ın eşine "şiddet uyguladığı" iddialarına verdiği yanıtı içeren 2016 yılı tarihli haber nedeniyle T24'ün bütün içeriklerine erişimi engellemesini, “basın özgürlüğüne ve hukuka vurulmuş yeni bir darbe” olarak değerlendirdi. Kararın keyfiyete dayalı olduğu belirtilen açıklamada, “Skandal bir sansüre imza atan Microsoft'un bu kararını kınıyor ve kamuoyundan özür dilemeye davet ediyoruz” denildi.

T24'ten yapılan açıklamaya göre T24'ün sunucu hizmeti aldığı Microsoft, Beşiktaş'ın geçici teknik direktörü Burak Yılmaz'ın, eşine "şiddet uyguladığı" iddialarına verdiği yanıtı içeren haberi nedeniyle dün akşam 22.00 sıralarında T24'ün bütün içeriklerine erişimi engelledi. 

Açıklamada engellemenin herhangi bir yargı kararı bulunmamasına rağmen uygulandığı vurgulanarak yaşananlar şu şekilde aktarıldı:

T24, kendisine dün akşam bildirimi yapılan Burak Yılmaz'a ilişkin haber nedeniyle bütün içeriklere erişim engeli getirilmesinin hukuka ve basın özgürlüğüne aykırı olduğunu belirterek engelin kaldırılması için girişimlerde bulundu. Ancak Microsoft Türkiye ve partnerleri erişim engelini kaldıramadı. Erişim engeli sorununun çözülememesi üzerine T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin'i aradı. Özbilgin'e ikinci arayışında ulaşabilen Akın, "bir içeriğe ilişkin başvuru nedeniyle bütün sitenin içeriğine erişimin engellendiğini, başvuruya ilişkin haberin onlarca mecrada halen yayında olduğunu, URL engeli kararları veren devlet organlarının da 14 yıldır yapmadığı sitenin tamamına erişim engeli uygulamasının derhal kaldırılması gerektiğini" söyledi."

Açıklamada Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin'in, T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın'a, "Beni bu saatte niye rahatsız ediyorsunuz, siz kim oluyorsunuz ulan! Beni bir daha aramayın" karşılığını verdiği, görüşme kayıtlarının T24 bunyesinde saklı tutulduğu kaydedildi.

Yaşanan kesinti sonucu T24'ün yayınına 30 Ekim saat 22.00'den 31 Ekim 02.15'e kadar, 4 saat 15 dakika ulaşılamadı

Çağdaş Gazeteciler Derneği sosyal medya hesabından konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Keyfiyete dayalı bu karar, basın özgürlüğüne ve hukuka vurulmuş yeni darbelerden birisidir. Skandal bir sansüre imza atan Microsoft'un bu kararını kınıyor ve kamuoyundan özür dilemeye davet ediyoruz.”