Çankayalı kadınlar el emeklerini sergiliyor
CEMRE POLAT
Çankaya Belediyesi, “Kalıcı Kadın Emeği Stantları” ile gelirini el emeklerinden kazanan kadınlara destek sağlıyor. Belediye tarafından “Elimin Emeği Evimin Ekmeği” projesi kapsamında Birlik Mahallesi İsmet İnönü Parkı’nda kurulan Kalıcı Kadın Emeği Stantları, her hafta farklı üreticileri ağırlıyor. Bu hafta tezgâh açan emekçi kadınlarla konuştuk
Çankaya Belediyesi, kadın emeğini görünür kılmak ve el emeği ile geçinen kadınlara gelir desteği sağlamak amacıyla “Kalıcı Kadın Emeği Stantları” uygulamasını sürdürüyor. Belediye tarafından “Elimin Emeği Evimin Ekmeği” projesi kapsamında Birlik Mahallesi İsmet İnönü Parkı’nda kurulan Kalıcı Kadın Emeği Stantları, her hafta farklı emekçi kadınları ağırlıyor.
Belediye, geçimini el yapımı ürünler satarak kazanan kadınlara destek sağlarken bu ürünleri halkla buluşturmayı amaçlıyor. Birlik Mahallesi İsmet İnönü Parkı’nda kurulan Kalıcı Kadın Emeği Stantları her hafta başvuruları değerlendirerek farklı üreticilerin stant açmasına olanak sağlıyor.
Tablolardan örgü ve tığ işlerine, biblolardan takılara, aksesuarlardan oyuncaklara kadar birçok ürünün sergilendiği stantlar, Birlik Mahallesi’nde 365 Alışveriş Merkezi’nin yanında bulunan İsmet İnönü Parkı'nda ziyaretçilerini bekliyor. Parkta 10 kalıcı stant buluyor. Her stantta 4 kadın, kendi ürettiklerini gelire dönüştürme imkânı buluyor. Hafta içi cuma, hafta sonu cumartesi ve pazar günleri açık olan stantlardan her hafta 40 kadın yararlanıyor. Hazır ürün, ikinci el ve gıda satışının yapılmadığı tezgahlarda, tüm kadınlar kendi el emeği göz nuru ürünlerini vatandaşla buluşturuyor.
Çankaya Belediyesi, “Alışverişlerinizde kadın el emeği ürünlerini tercih ederek kadınların ekonomik özgürlüklerini destekleyebilirsiniz'' diyerek tüm başkentlileri stantlara davet ediyor. Belediye, stantlardan daha çok kadının yararlanabilmesi için üç günlük gruplar halinde satış imkânı sunuyor.
Çankaya ilçesinde ikamet eden ve gıda, hazır ürün, ikinci el ürün dışında ele emeği üreten tüm kadınlar stant başvurusu yapabiliyor. Kadınların el emeği ürünlerini sergileyebilmeleri için özel olarak tasarlanan Kalıcı Kadın Emeği Stantları projesi, kadınlara gelir kaynağı oluştururken vatandaşa da özgün ürünlerle karşılaşma imkânı sunuyor.
Çankaya’da ikamet eden ve el emeği ürünler üreten tüm kadınlar, Çankaya Belediyesi internet sitesi üzerinden form doldurarak stant başvurusu yapabiliyor.
Çat, “Kum tablolarım için stant açtım”
Kalıcı stantlarda el emeklerini sergileyen kadınlar, ürünlerini tanıtırken uygulamanın ayrıntılarını gazetemize anlattı. Altı yıldır kum sanatı ile uğraşan Filiz Çat, rengarenk tabloları ile standını süslüyor. Çankaya Belediyesi tarafından başvurusunun olumlu değerlendirilmesi üzerine ilk kez stant açtığını belirten Çat, kum satanının ayrıntılarını aktardı.
Sanatçı, “Stantta kum tablolarımı sergiliyorum. Resimlerimi renkli kumlarla boyuyorum. Ahşap tablonun üzerine kürdanla tutkal sürerek kumları yapıştırıyorum, kumlar kuruduğunda diğer renge geçiyorum ve böyle tablolar ortaya çıkıyor. Bu sanatta resim bilginizin olması önemli, gölgeler ve ışıklandırmalar için farklı teknikler kullanılması gerekiyor. Ankara’da belki dört beş kişinin yaptığı çok bilinmeyen bir sanat. Belediyeye bize kendimizi tanıtma imkânı sunduğu için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Şuvak, “Kadın emeği ve emek severler için güzel bir uygulama”
Kalıcı Kadın Emeği Stantları uygulamasının kadın emeği için önemli bir uygulama olduğunu söyleyen Hande Şuvak, el işi giysiler ve örgüden bebek kıyafetleri satıyor. Belediyenin sunduğu imkanlardan ötürü memnuniyetini dile getiren Şuvak, “Stant açmak için çok talep oluyor. Bu yüzden dönüşümlü geliyoruz. Belediye tarafından çağrılıyoruz ve haftada üç gün buraya gelip stantlarımızı açıyoruz.
Çankaya Belediyesi’nin bu projesi, kadın emeği ve emek severler için güzel bir uygulama. Vatandaşımızın da bunun değerini bileceğini umuyorum. Burada halihazırda çalışanlar da var ev hanımları da var. Stant açmak için Çankaya Belediyesi’ne başvuruyoruz, ardından alanımızı sorup değerlendiriyorlar ve bizi davet ediyorlar.
Belediye’den burası için duyuruların artmasını talep ediyoruz. Çankaya dışında da duyuru yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz” sözlerini aktardı.
Tress ip ile çanta, paspas, saksı gibi ürünler yapan Şahinde Yeler ise üç çocuk annesi. “Çocuklardan vakit buldukça” yaptığı ürünleri satarak geçimini sağladığını ifade eden Yeler, Belediye tarafından ücretsiz stant imkânı sağlanmasının kendileri için bir fırsat olduğunu söyledi. Yeler, “Buraya ikinci gelişim. Başka yerlerde de tezgâh açıyordum ama burası bize ücretsiz stant açma olanağı veriyor. Bir yıldır bu işle uğraşıyorum. Makine ve dikiş nakış bilgim olduğu için birebir ders almamın ardından tekniği öğrenip kendimi geliştirdim. Sepet, paspas, çanta, supla gibi ürünler tasarlıyorum. İki kızım, bir oğlum var onlarla ilgileniyorum ama vakit buldukça işimde kendimi ilerletiyorum” dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir