Tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay, Rize İdare Mahkemesi’nin Cerattepe’de yapılması planlanan altın madeni için verilen ÇED olumlu raporunu iptal etmesine ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Atalay, X hesabından yaptığı açıklamada, Yeşil Artvin Derneği’nin çeyrek asrı aşan mücadelesinin somut bir kazanım elde etmesine mutlu olduğunu belirtirken, “Ancak Anayasa Mahkemesi Kararına uyulmuş olmasına da ayrıca çok sevindim” ifadelerini kullandı.

Atalay’ın açıklaması şekilde:

CHP'li Ağbaba: Tarım Bakanı tarımdan bihaber yaşıyor CHP'li Ağbaba: Tarım Bakanı tarımdan bihaber yaşıyor

"Yeşil Artvin Derneği ve Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV), Rize İdare Mahkemesi’nin Cerattepe için verilen ÇED olumlu raporunu iptal vesilesiyle yazdıkları mektuba yanıtımdır: “Yeniden birlikte eylediğimiz, özgür günler elbette gelecek, moralin, enerjin, direncin eksilmesin, sımsıkı kucaklıyoruz” diyen selamlarını aldım, kabul ettim.

Değerli arkadaşlar, Sevgili meslektaşlar, Rize İdare Mahkemesi’nin hak ihlali kararı doğrultusunda Cerattepe için verilmiş olan ÇED olumlu kararını iptal ettiğini öğrendiğimde çok mutlu oldum. Artvinlilerin ve onların suyuna, toprağına, ormanına, şehrine sahip çıkma iradesinin örgütlü ifadesi Yeşil Artvin Derneği’nin çeyrek asrı aşan mücadelesinin somut bir kazanım elde etmesine mutlu oldum. Ancak Anayasa Mahkemesi Kararına uyulmuş olmasına da ayrıca çok sevindim; memleketin yaşadığı hukuksuzluk krizi koşullarında bu tür sevinçlerimizi coşkuyla yaşamalıyız.

Av. Bedrettin Kalın, televizyonlarda İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27’nci maddesi uyarınca şirketin Cerattepe’deki faaliyetinin durdurulması zorunluluğunu anlatırken nasıl coşkuluydu değil mi? “Çok yaşa Bedrettin abi, nasıl yollara başvuracaklarını bilmezmiş gibi nasıl da coşkulu anlatıyorsun” derken yakaladım kendimi… Oysa Av. Bedrettin Kalın ile dile gelen geleneğimizdir: Mücadelede kararlılık, hukukta ısrar… “Çöken karanlık, istediğimiz katkıyı sunamadığımız zamanlarda bile ağaçlara, hayvanlara derelere ve birbirimize sahip çıkmanın güzelliğinden güç alıyoruz. Yorgunsak da devam ediyoruz, uzak düşsek de beraberiz ve içimiz buruksa da umutluyuz” demişsiniz.

Bu kadar zor koşullarda, kuşkusuz eksiğimizi gediğimizi de konuşalım ama suyuna, toprağına, ormanına, şehrine, emeğine ve geleceğine sahip çıkma iradenizin hiç sarsılmayışının kıymetini de cümle aleme duyuralım. Umut iradenizdedir. “… her özgürlük türküsünün bir dizesinde …” olmak şu hayatta işittiğim en güzel sözlerden biridir. Aldım, öpüp başımın üstüne koydum. Çoğul özgürlük türkülerimizin her bir dizesinde buluşacağımız günlere hasret ile…

Neşe ablanın şahsında tüm Artvinlilere sarılıyor, Bedrettin abi şahsında da Çevre ve Ekoloji Hareketi’nin avukatlığını sürdüren tüm meslektaşlarımı iki yanaklarından öpüyorum.

Baki ilk selam

Ş. Can Atalay
Seçilmiş Hayat Milletvekili
Marmara (Silivri) Cezaevi A-47, Ağustos 2024"

Muhabir: Nihal Alp