Türkiye’nin 3 gümüş ve 5 bronz madalya olmak üzere toplamda 8 madalya ile döndüğü Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları sona ererken, 2 gümüş ve 1 bronz madalyayla en başarılı takım olan Boks Milli Takımı ve diğer ülke boksörlerinin hazırlık heyecanı yaşadığı 2028 Los Angeles Olimpiyatları’ndan boksun çıkarılabileceği iddiaları gündeme geldi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), boksun 2028 Los Angeles Olimpiyatları’ndan çıkarılabileceğini duyursa da nihai karar 2025 yılında verilecek.
Türkiye boksta üçüncü
Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda 67 ülkenin katıldığı boks branşında toplamda 13 sıklette 52 madalya dağıtıldı. Oyunları üçer madalya ile tamamlayan Türkiye madalya sıralamasında Tayvan ve Fransa ile üçüncü oldu. Böylelikle Boks Milli Takımı olimpiyatlarda 67 ülke içinde üçüncü olarak tarihi bir başarı yakaladı. 1924 yılında kurulan Cumhuriyetle yaşıt olan Türkiye Boks Federasyonu 100’üncü yaşında olimpiyatlardan aldığı bu üç madalya ile bir asırlık mücadeleyi taçlandırmış oldu. Boks Milli Takımı, Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda 2 erkek ve 5 kadın olmak üzere toplam 7 boksörle mücadele etti. Türkiye’den 18 branşta 54 kadın ve 47 erkek olmak üzere toplam 101 sporcunun yer aldığı olimpiyatta 3 madalya ile en başarılı takım Boks Milli Takımı oldu. Kadın Milli Takımda, Buse Naz Çakıroğlu ve Hatice Akbaş gümüş madalya, Esra Yıldız Kahraman ise bronz madalya kazandı.
“Olimpiyat dışı bırakırsanız profesyonel boksun ekmeğine yağ sürmüş olursunuz”
Boks Milli Takımımızın tarihi başarılar yakaladığı 2024 Paris Olimpiyatları devam ederken Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), boksun 2028 Los Angeles Olimpiyatları’ndan çıkarılacağını duyurdu. Tüm gözlerin çevrildiği 2028 Los Angeles Olimpiyatları’nda boksun yer alamaması tartışması milli sporcularda hayal kırıklığı yarattı. Camiadaki tartışmalara yönelik görüşlerini sorduğumuz önceki adıyla Dünya Boks Birliği’nin (AIBA) yedi yıl boyunca genel sekreterliğini yürüten Caner Doğaneli, boksun dünyanın en yaygın spor dalı olduğunu ve 116 yıldır olimpiyatlarda yer aldığını ifade ederek, komite ve birlik arasında uzlaşma sağlanabileceği görüşünde olduğunu belirtti. Doğaneli, beklenen uzlaşmanın sağlanamaması durumunda ise çeşitli risklerin doğabileceğini söyleyerek, “IOC’nin temel noktası bir spor dalının yaygınlığıdır ve komitenin dostluk, kardeşlik kriterleri vardır. Boks bir hakikattir, dünyanın en yaygın sporlarından biridir, 116 yıldır olimpiyat programının içinde yer alıyor. Amatör boksta hedef olimpiyatta yer almak ve madalya kazanmaktır. Eğer boksu olimpiyat dışı bırakırsanız profesyonel boksun ekmeğine yağ sürmüş olursunuz. Bu para karşılığı maçların çoğalması demektir. Bu durum IOC’nin temeli olan dostluk, kardeşlik, arkadaşlık, dünyanın her tarafında spor yapma politikasına da ters düşer. Hem sporculara hem de boksa yazık olur” değerlendirmesinde bulundu.
Uluslararası Boks Birliği’nde yeni bir IOC yapılanması olabilir mi?
Söz konusu kararın henüz askıda olduğunu vurgulayan Doğaneli, “Kötümser değilim, olayın çözüleceğini düşünüyorum. Ancak maalesef federasyon başkanları arasında özellikle Sovyetler Birliği’nin bozulmasından sonra kalite düşüklüğü yaşandı. Bu nedenle eskisi kadar Avrupa standartlarında başkanlarla çalışılamadı. Sporcularımız, antrenörlerimiz bu süreçte çok yanlış söylemlerde bulunabiliyorlar. IOC hiçbir zaman bir branşı karşısına alıp düşmanca davranmaz, çünkü doğası o değil. Onun doğası tüm spor dallarının kardeşliğin çimentosu olması, altyapısı olmasıdır. Öte yandan hakem oyunlarından söz ediliyor, bu her branşta olabilir. IOC’nin hiçbir branşta hakemi yok, hakemler birliğin hakemidir. OIC, çok tecrübeli bir kurum, akıllıca karar alıp eğer ortak noktayı şimdiki birlik ile bulamazlar ise çok çabuk bir şekilde yeni bir organizasyon kurarak boksu olimpiyat programının dışında bırakmadan devam edebilirler. Büyük bir sürtüşme var, IOC’nin uygun gördüğü kadrolaşma ile yeni bir organizasyona dönüşebilir. Dolayısıyla boks bu tartışmalar nedeniyle bir dönem dışarda bırakılabilir ancak olimpiyatlardan tamamen çıkarılamaz” dedi.