Çiftçiye 2 milyar lira destek ödemesi! Çiftçiye 2 milyar lira destek ödemesi!

Haber Merkezi - BM yayınladığı "Dünya Ekonomik Durumu ve Görünümü 2024" raporunda Türkiye ekonomisinin 2022 yılında yüzde 5,5 büyüdüğüne yer verildi.

BM, Türkiye için yaptığı değerlendirmede şu tespitlere yer verildi: "2023 yılının başlarında ülke, geniş çaplı hasara ve on binlerce kişinin ölümüne yol açan bir dizi depremle sarsılmıştır. İlk değerlendirmelerde doğrudan zararın 34 milyar dolar (Dünya Bankası, 2023) ve geniş ekonomik maliyetin 84 milyar dolar (TÜRKONFED, 2023) olduğu tahmin edilmiş, bu da o yıl için GSYH'de yaklaşık yüzde 1'lik bir kayıp anlamına gelmiştir. Ancak, daha sonra etkilerin büyük ölçüde etkilenen bölgede lokalize olduğu tespit edilmiştir. GSYH açısından, depremden etkilenen bölgelerdeki yeniden yapılanma harcamaları ekonomik faaliyetlerdeki aksamayı kısmen telafi etmiştir. Ayrıca, yılın ilk yarısında beklenenden daha güçlü seyreden iç talep ve mali teşvikler, ekonomik büyümeyi yılın başlarında açıklanan tahminlerin üzerine çıkarmıştır" dedi.

Yakın geçmişte uygulanan ekonomi politikalarının yerel para birimini zayıflattığını belirtilen raporda yıllık enflasyonun 2024'te yüzde 42,6'ya ve 2025'te yüzde 21,7'ye gerileyeceğini öngörüldü.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar