MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dün partisinin grup toplantısındaki konuşmasında "Halk TV ve CHP, ayağınızı denk alın. Dört soytarı muhabirle Milliyetçi Hareket Partisi'ni sorgulayamazsınız!" ifadeleriyle dört gazeteciyi hedef göstermişti.

Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte dokuz ulusal ve uluslararası ifade özgürlüğü kurumu ve basın meslek örgütü gazetecilere yönelik tehditlere karşı açıklama yayınladı.

Sinan Ateş davasında karar açıklandı! MHP'li Öktem'e tahliye Sinan Ateş davasında karar açıklandı! MHP'li Öktem'e tahliye

Açıklamanın tam metni şöyle:

Gazetecileri hedef göstermesini kabul etmiyoruz, sürecin takipçisi olacağız!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim’de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Sinan Ateş cinayetiyle ilgili haberler nedeniyle Halk TV’yi ve kanalda  program yapan dört gazeteciyi hedef almış ve bu gazetecileri “ayağınızı denk alın” sözleriyle tehdit etmiştir.

Bahçeli, bu konuşmasında, "Halk TV ve CHP, ayağınızı denk alın. Dört soytarı muhabirle Milliyetçi Hareket Partisi'ni sorgulayamazsınız!" diyerek, basına yönelik açık bir tehditte bulunmuştur. Bu ifadeler, demokratik toplumlarda basının özgürce çalışabilmesi ve halkın haber alma hakkının korunması adına ciddi bir endişe yaratmaktadır.

Basın mensuplarını hedef gösteren bu açıklamalar, geçmişte Türkiye’de siyasetçiler tarafından tehdit edilen gazetecilere yönelik fiziksel saldırıların, cinayetlerin yaşandığı dikkate alındığında son derece riskli ve tehlikeli bir durumdur. Gazetecilerin özellikle mesleki faaliyetleri gereği bir cinayeti araştırdıkları için tehdit edilmeleri, demokratik hukuk devleti ilkesi ile  ifade Özgürlüğünün temel ilkelerine aykırıdır ve kabul edilemez.

Bahçeli'nin bu açıklamaları, Sinan Ateş cinayeti davasının görüldüğü günün hemen ardından gelmiştir. Duruşmada, yargılanan sanıklardan birinin gazetecileri aynı tehditkar ifadelerle hedef alması ve cinayetin tetikçisi olduğu iddia edilen kişinin gazetecilere elleriyle tetik çekme hareketi yapması, bu tehditlerin ivedilikle ciddiye alınması gerektiğini göstermektedir.

Biz, aşağıda imzası bulunan sivil toplum örgütleri ve demokratik kitle örgütleri olarak, Sinan Ateş cinayetini araştıran gazetecilere yönelik olası herhangi bir saldırıdan bu tehditleri dile getirenler kadar, bu tehditler karşısında sessiz kalan iktidarı ve ilgili adli makamları da sorumlu tutacağımızı belirtmek istiyoruz.

Demokratik bir toplumda basın özgürlüğü, halkın bilgi alma hakkı ve gazetecilerin güvenliği en temel değerlerdendir. Bu nedenle, Halk TV’ye ve kanalda program yapan Şule Aydın, Barış Pehlivan ve Murat Ağırel ile Timur Soykan’a yönelik her türlü tehdidin karşısında duracağımızı ve adli süreçlerin de yakından takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz."

İmzacı Kurumlar:

  • Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA)
  • Haber-Sen
  • Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)
  • Basın Konseyi
  • Gazeteciler Cemiyeti
  • İzmir Gazeteciler Cemiyeti
  • Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)
  • DİSK Basın İş Sendikası
  • Ekonomi Muhabirleri Derneği
  • Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI)
Editör: Nur Yıldız