Eğitim

Bakan Tekin, çocukların okulda kalma süresinin uzunluğuna dikkat çekti!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zorunlu eğitim çağındaki çocukların yaklaşık 12 bin saatlerini okulda geçirdiklerine dikkat çekerek, "Zorunlu eğitim çağında biz çocuklarımızı yaklaşık 12 bin saat okulda tutuyoruz ama dünya ortalamalarının da çok üstünde bir yerdeyiz. Dünyada ortalama 7-8 bin saatlerde" dedi.

Abone Ol

Haber Merkezi - Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Zeytinburnu Telsiz Bilgi Evi'nin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, zorunlu eğitim çağındaki çocukların yaklaşık 12 bin saatlerini okulda geçirdiklerine dikkat çekti. Bakan Tekin, konuşmasında,  "Ortalama olarak bakarsak yüzde 10'unu bile bizimle geçirmiyor. Şöyle düşünün; 24 saatin yaklaşık 2,5 saatini 18 yaşına gelinceye kadar okulda geçiriyor. 2,5 saatin dışındaki zamanını başka yerde geçiriyor. Ailesiyle geçiriyor, sokakta geçiriyor, sivil toplum örgütleriyle geçiriyor. Bizim dışımızda" ifadelerini kullandı. 

Bütün akademik çalışmaların, çocukların akademik başarıları üzerinde en çok etkisi olan şeyin aile olduğunu gösterdiğine işaret eden Bakan Tekin, çocukların dijital bağımlılıklarının önemli bir sebebinin anne, baba ve aile ortamındaki yaşadıkları olduğunu ekledi.

"Çocuklarımızı 12 bin saat okulda tutuyoruz"

Toplumun beklentilerini aktaran Bakan Tekin, çocukların okulda geçirdiği sürenin uzunluğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Toplum bizden şunu istiyor. Diyor ki 'Çocuk gününün yaklaşık yüzde 10'unu sizinle geçirsin ama siz onu her şekilde eğitin.' Zorunlu eğitim çağında biz çocuklarımızı yaklaşık 12 bin saat okulda tutuyoruz ama dünya ortalamalarının da çok üstünde bir yerdeyiz. Dünyada ortalama 7-8 bin saatlerde. 10 bin saat bandında olan ülkeler var ama 12 bin saatte biz bu anlamda dünyada farklı bir yerdeyiz. Yani çocuklarımızı daha çok okulda tutuyoruz." 

 "Okulların ve öğretmenlerin çocukların akademik başarılarına etkisi düşük"

Bununla birlikte, okulların ve öğretmenlerin çocukların akademik başarıları üzerindeki etkisinin tahmin edildiğinden düşük olduğunu belirten Bakan Tekin, şöyle konuştu: 

"En iyi akademik çalışmalar yüzde 40, yüzde 50 oranında etki ettiğini gösteriyor. Bu çocukların yüzde 100 başarılı olmasını istiyorsak eğer kimden destek almamız lazım? İşte adres buralar. Sivil toplum örgütlerinin, belediyelerin, toplumun, esnafın, herkesin bu sürecin içerisinde, bu süreçte mutlaka bir katkısı olması gerekiyor."