Ekonomi

Bakan Şimşek: Türkiye kara para aklama ve terörizm gri listesinden çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmde artık gri listede yer almadığını açıkladı.

Abone Ol

Haber Merkezi - 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) gri listesinden çıkışı sürecinde güncel duruma ilişkin bilgi vererek, "FATF ülkemizin, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele sisteminin daha da güçlendirilmesi için oluşturulan Eylem Planı'nın tüm maddelerini tamamladığı kararına varmıştır. Böylece ülkemizin gri listeden çıkışı sürecinde son aşamaya gelinmiştir. Haziran ayında yapılacak yerinde denetim ile gri listeden çıkma süreci tamamlanmış olacak" açıklamasında bulundu.

Gri listeden çıkmada etkili olan kurumları sıralayan Şimşek, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) koordinasyonunda, başta Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşların yürüttüğü yoğun çalışmaların sonucu olduğun vurguladı.

Türkiye'nin mali istihbarat birimi için kaynakları artırdığına işaret eden FATF, Türkiye'de üretilen mali istihbaratın kullanımını artırdığına dikkat çekti. Kurum tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin riskler doğrultusunda daha karmaşık kara para aklanması soruşturmaları ve kovuşturmaları yürüttüğü ifade edilerek, ülkenin terörizmin finansmanına yönelik hedefli mali yaptırımların uygulanmasını geliştirdiği aktarıldı. FATF tarafından 2023 yılında paylaşılan raporda, Türkiye'nin 40 FATF standardının 39'unda uyumlu olduğu bildirilmişti.